Nieuws

De enige nuttige stem, is een stem voor Vooruit

Melissa Depraetere

Voorzitter, Federaal Parlementslid

Sunday 26

May 2024 12:00

Steeds meer mensen kiezen voor Vooruit en zijn overtuigd door ons verhaal. Dat maakt van ons nu al dé leider op links en in het centrum. En dat is nodig ook. Om te voorkomen dat extreemrechts het voor het zeggen krijgt en ons land in chaos stort. Want overal waar extremen aan de macht zijn, gaan de welvaart en de vrijheid erop achteruit. Ik weet dat heel veel mensen nog twijfelen. Daarom wil ik hier een heel duidelijke oproep doen: laat uw stem niet verloren gaan. De enige nuttige stem, is een stem op Vooruit.

Lieve kandidaten van Vooruit,
Lieve vrienden,

We zitten in de laatste rechte lijn: nog twee weken.

Nog twee weken om er alles uit te persen en te strijden voor - elke - laatste - stem.

Waarom? Omdat wij op 9 juni ‘s avonds, als alle stemmen geteld zijn, zo zwaar mogelijk willen wegen om met volle kracht te strijden voor de koopkracht en de gezondheid van de mensen, en voor een betere toekomst voor onze kinderen en jongeren. Om onze verantwoordelijkheid te kunnen nemen en te doen wat we altijd gedaan hebben: onze beloftes nakomen. Om de stilstand in ons land eindelijk te doorbreken en weer Vooruit te gaan.

En vrienden, nu ik toch over vooruitgaan bezig ben, in de laatste peiling staan wij terug bóven de 14%. We halen bijna 50% meer dan vijf jaar geleden. Steeds meer mensen kiezen voor Vooruit en zijn overtuigd door ons verhaal en dat maakt van ons nu al dé leider op links en in het centrum.

En vrienden,
Laat dat vooral een extra motivatie zijn om in de laatste veertien dagen nog een stevige eindsprint in te te zetten, zodat we nóg hoger eindigen.

En dat is nodig ook. Waarom? Om te voorkomen dat extreemrechts het voor het zeggen krijgt en ons land in chaos stort. 

Want overal waar extremen aan de macht zijn, gaan de welvaart en de vrijheid erop achteruit. Dat gaan wij hier niet laten gebeuren. Dàt is de inzet van deze verkiezingen van 9 juni. Dàt staat er op het spel.

En extreemrechts verbergt niet wat het wil:

- Het land splitsen

- Vrouwen aan de haard 

- Geen kinderen meer voor homokoppels

- Jongeren leren vechten op school

- Iedereen pepperspray op zak

- Verplicht naar het leger

Een typisch ranzig extreemrechts programma. En het resultaat is altijd hetzelfde: minder welvaart, minder vrijheid…en de gewone werkende mensen zijn gejost. Kijk maar naar het Verenigd Koninkrijk. Extreemrechts beloofde met de Brexit betere zorg en meer welvaart voor gewone werkende mensen. Het resultaat? Jaren politiek gedoe over de afsplitsing van Europa, jaren stilstand. En daarna? Achteruitgang. De economie stortte ineen, het leven werd duurder en de zorg is slechter dan ooit… En de gewone werkende mensen zijn het slachtoffer.

Maar je kan ook gewoon net over de grens kijken: naar Nederland. Daar heeft extreemrechts deze week zijn regeerakkoord voorgesteld. En? Denk je dat het goed is voor gewone werkende mensen? Natuurlijk niet. Ze beloofden meer koopkracht voor werkende mensen - en wat krijgen ze écht? Lonen die dalen… en kinderopvang die duurder wordt. En wie gaat er méér belastingen mogen betalen? De werkende mensen. En wie minder? de grote vermogens!

Het is heel eenvoudig: overal waar extreemrechts aan de macht komt, gaan de koopkracht, de welvaart en de vrijheid erop achteruit en zijn gewone mensen het slachtoffer.

Alleen als Vooruit sterk genoeg staat, kunnen we zo’n horrorscenario in Vlaanderen voorkomen. 

Ik weet dat heel veel mensen nog twijfelen en daarom wil ik hier een heel duidelijke oproep doen aan alle mensen die niet wakker willen worden in een extreemrechts Vlaanderen, die vinden dat er niet bespaard mag worden op zorg en koopkracht, die vinden dat iedereen gewoon zichzelf moeten kunnen zijn, die een positieve toekomst willen voor zichzelf en hun kinderen.

Laat uw stem niet verloren gaan. De enige nuttige stem, is een stem op Vooruit.

Wij zijn de leider op links en in het centrum. Alleen wij zijn een geloofwaardig tegengewicht. Alleen wij zijn sterk genoeg om extreem rechts onmogelijk te maken. 

Maar dan hebben we elke stem nodig. Versla extreemrechts, stem Vooruit!

Vrienden,

Ik heb de afgelopen weken honderden, misschien duizenden mensen gesproken. Op hun dorpel, op de markt, in de straten. En twee dingen komen altijd terug. Één: mensen liggen wakker van gewone dingen. Van hun koopkracht, hun gezondheid en een betere toekomst voor hun kinderen… Allemaal dingen waar wij voor strijden - en altijd voor zullen blijven strijden.

Maar er is nog een tweede ding dat mensen altijd zeggen: ‘Los het op’, ‘Werk samen’, ‘Doe voort!’ En vrienden, de mensen die dat zeggen, hebben overschot van gelijk.

Wij willen geen maanden of jaren toertjes draaien, wij willen geen assen tegen anderen vormen of ons land verder verdelen, wij willen vanaf dag één op zoek gaan naar wat ons verbindt.

En dat is heel wat:

- We willen allemaal meer mensen aan het werk.

- We willen allemaal dat werken meer loont

- We willen allemaal minder files en meer treinen en bussen die op tijd rijden

- We willen allemaal dat alle kinderen een leerkracht voor de klas hebben 

- En niemand wil dat kinderen met honger in de klas zitten  

Laat ons die dingen samen oplossen - vanaf dag één.

Vrienden,

Ik leef op hoop. Ik geloof rotsvast dat we de dreiging van extreemrechts kunnen afslaan. Ik geloof dat als iedereen goed samenwerkt, we ons land vooruit kunnen stuwen. Ik geloof dat we na 9 juni kunnen beginnen bouwen aan een beter land, een land om trots op te zijn. Het enige wat wij - als Vooruit - daar nog voor nodig hebben, is uw stem.

Als je een positieve toekomst wilt en je twijfelt nog, kies dan voor ons, want wij gaan met uw stem het land vooruit helpen. Wij zijn de enigen die sterk genoeg zijn om de extremen uit de regering te houden, om alle positieve krachten samen te brengen en om alles te doen draaien om wat echt telt: uw koopkracht, uw gezondheid en een betere toekomst voor al onze kinderen en jongeren. 

De keuze is simpel. Het is vooruit. Of het is achteruit. Kies maar.


Ga naar Melissa Depraetere
Over de Auteur

Melissa Depraetere

Voorzitter, Federaal Parlementslid

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant