Nieuws

LOKAAL: De ‘Emilies’: nieuwe award voor emancipatie in Gent

Vooruit Gent

Tuesday 30

April 2024 17:30

Op 13 juni 2024 reiken Vooruit Gent, ABVV en Solidaris Oost-Vlaanderen (met medewerking van Amsab en ZIJkant) samen de eerste ‘Emilie’ uit, een nieuwe award voor een persoon, vereniging of bedrijf die een belangrijk verschil gemaakt heeft op het vlak van emancipatie in Gent.

“Emilie Claeys was haar tijd ver vooruit”, zeggen Joris Vandenbroucke (onze politiek voorzitter) en Astrid De Bruycker (onze schepen van Gelijke Kansen). “Ze streed voor vrouwen op een moment waarop vrouwen quasi níks te zeggen hadden. Tom Waes haalde haar terecht terug uit de vergetelheid in ‘Het verhaal van Vlaanderen’. Met deze prijs willen we haar eren én tegelijkertijd een persoon, een organisatie of een bedrijf in de kijker stellen die ook op dit moment zich inzetten voor emancipatie voor vrouwen of anderen.”

Op de foto vlnr: Astrid De Bruycker, Sarah Willockx (Solidaris Oost-Vlaanderen), Katrien Neyt (ABVV), Joris Vandenbroucke en Rudy Coddens

 

Nomineer jouw kandidaat op www.de-emilies.be

Vanaf vandaag tot en met 26 mei kan iedereen een kandidaat voor de Emilie nomineren op de website www.de-emilies.be. Na 26 mei zal een jury uit alle kandidaturen een top 5 selecteren. De vijf overgebleven kandidaten zullen via Facebook en Instagram voorgesteld worden. Het publiek mag dan aangeven welke kandidaat voor hen mag winnen en waarom. Met deze inbreng van het publiek zal de jury een winnaar kiezen.

Astrid De Bruycker zal de jury voorzitten. In de jury zetelen verder Sarah Willockx (Solidaris Oost-Vlaanderen), Katrien Neyt (ABVV), Paule Verbrugge (Amsab), Yasmin Kaied (Universiteit Gent/Durf Divers Denken) en Neslihan Dohan (historica STAM Turks Gent erfgoedtraject).

De prijs zal jaarlijks uitgereikt worden. De eerste prijsuitreiking vindt plaats op donderdagavond 13 juni 2024.

Katrien Neyt van vakbond ABVV stelde ook de ‘Emilie Claeyszaal’ voor; Sarah Willockx van Solidaris Oost-Vlaanderen lichtte toe dat er ook een ‘Emilie Claeysplein’ komt.

 

Over Emilie Claeys

Emilie Claeys (1855-1943) was een Gentse socialiste en feministe tijdens de Industriële Revolutie. Ze streed voor stemrecht voor vrouwen, gelijk loon en anticonceptie. Ze zetelde in de partijraad van de pas opgerichte socialistische partij en was daarmee – als vrouw - haar tijd ver vooruit.

Emilie Claeys kwam opnieuw onder de aandacht door het tv-programma 'Het verhaal van Vlaanderen' (Eén).

Met de award willen Vooruit Gent, ABVV en Solidaris Oost-Vlaanderen een actuele prijs uitreiken en tegelijkertijd een eerbetoon brengen aan de Emilie Claeys.


Ga naar Vooruit Gent
Over de Auteur

Vooruit Gent

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant