Nieuws

LOKAAL: De 1 Mei-toespraak van Joris Vandenbroucke, voorzitter Vooruit Gent

Vooruit Lokaal

Monday 02

May 2022 10:26

Lees onder de foto de volledige 1 Mei-toespraak van Joris Vandenbroucke, federaal parlementslid, gemeenteraadslid en Politiek Voorzitter van Vooruit Gent, op 1 mei 2022 op de Vrijdagmarkt.

Beste kameraden en vrienden

Eindelijk! Eindelijk kunnen we na 2 jaren terug 1 mei vieren zoals we dat graag doen: met een stoet, met feest, met pintjes en muziek, allemaal samen. En met speeches, sorry, dat hoort er ook bij. Dat is alvast mijn eerste 1 mei-belofte : ik zal het kort houden.

Kameraden, we hebben elkaar dan wel twee jaar amper gezien, als socialisten hebben we ons niet weggestoken om Corona te bekampen. Met op kop Frank Frank Vandenbroucke die ons met een voorzichtig en kordaat beleid door de gezondheidscrisis heeft geleid. De vaccins waren er, gratis en voor iedereen, en ze hebben gewerkt. Wij hebben onze vrijheid bijna volledig terug. De federale regering heeft massaal geïnvesteerd in de ondersteuning van bedrijven, zelfstandigen en gezinnen om onze economie overeind te houden. Vriend en vijand zeggen dat dat gelukt is.

Maar natuurlijk zijn er ook de miljoenen mensen in dit land die een grote bijdrage leverden. Ik denk aan de mensen in de zorg, dankzij hun keiharde werk zijn onze ziekenhuizen niet bezweken. Ik denk aan de duizenden Gentenaars en de vele Gentse organisaties die als vrijwilliger de handen uit de mouwen hebben gestoken. Ik denk aan jullie allemaal, waarvan de meesten van thuis uit zijn blijven doorwerken of -studeren, we hebben ons ook massaal laten vaccineren en we deden dat op de eerste plaats om de gezondheid van anderen te beschermen.

Beste kameraden, In de afgelopen twee jaar hebben we gezien en bewezen dat solidariteit werkt!

Als ons land de Coronacrisis beter heeft doorstaan dan de meeste andere landen, dan is dat dankzij goed beleid en de enorme solidariteit onder de bevolking.

Daar mogen we als socialisten fier op zijn op deze feestdag.

Maar 1 mei is niet alleen een feestdag, het is ook een strijddag. En we weten nu al waarvoor we de komende maanden keihard zullen strijden: koopkracht. Úw koopkracht.

Sinds Poetin op een barbaarse manier met zijn leger Oekraïne is binnengevallen, leven we in een andere wereld. En dat merken we elke dag. Aan de waanzinnig hoge gas- en elektriciteitsprijzen. Aan de prijzen aan de pomp. Aan de kassa in de supermarkt. Het leven wordt in snel tempo een pak duurder. Ik snap dat mensen die elke dag werken voor hun boterham zich afvragen of ze hun facturen wel gaan kunnen blijven betalen. En iedereen beseft ook : die hoge inflatie en onzekerheid zijn morgen niet weg.

Maar ik zeg u op deze eerste mei: ook die crisis gaan wij de baas kunnen. Hoe? Door meer solidariteit en meer herverdeling.

Ik vertel jullie niets nieuws als ik zeg dat de automatische loonindexering de beste bescherming is van de koopkracht. Het is een van de redenen waarom we 1 mei vieren. Wel, ik kan u verzekeren kameraden, dat zolang er socialisten in de regering zitten, wordt er niét geraakt aan de automatische index, daar discussiëren we zelfs niet over. Dat is het verschil met een rechtse regering, die uw index afpakte en fiscale cadeaus uitdeelde aan de grote bedrijven.

Die vorige regering heeft de btw op gas en elektriciteit opnieuw opgetrokken naar 21%. Wij hebben er als socialisten voor gestreden en erin geslaagd om die terug te verlagen naar 6%. En wij gaan ervoor zorgen, wij gaan er alles aan doen, om die BTW op gas en elektriciteit op 6% te houden. Want energie is een basisbehoefte, geen luxeproduct!

Wij hebben in de federale regering ook de minimumlonen, de pensioenen en de uitkeringen opgetrokken.

Geen enkele regering heeft in korte tijd zoveel geïnvesteerd in koopkracht als deze. Maar het is niet genoeg. De mensen voelen het niet.

De facturen blijven stijgen. Mensen betalen steeds meer. En dan kan je je afvragen : waar gaat al dat geld naartoe? Wel, dat verdwijnt niet op magische wijze. De facturen die vandaag in uw brievenbus vallen, zijn de bedrijfswinsten van morgen. En die bedrijfswinsten zijn nog nooit zo hoog geweest. Dat zegt de gouverneur van de Nationale Bank. Meer zelfs, die winsten van Belgische bedrijven zijn sneller en hoger gestegen dan in onze buurlanden. Niks tegen winsten, maar er is dus geld. Geld om de facturen te verlagen.

En we gaan dat geld halen waar het zit. Niet bij de werkende klasse, maar bij wie in tijden van crisis nog meer winst maakt.

Wij gaan op die superwinsten een extra bijdrage vragen. En we gaan dat gebruiken om de mensen te ondersteunen die het moeilijk hebben. Dat is niet meer dan eerlijk. Als ieder zijn deel doet in deze crisis, kan iedereen zijn deel krijgen. En waarom doen wij dit? Wel, om één heel eenvoudige reden: omdat de betaalbaarheid van jullie facturen, omdat jullie koopkracht, omdat jullie financiële veiligheid onze grootste zorg is! Omdat wij aan jullie kant staan!

Als wij allemaal samen aan hetzelfde zeel trekken, beste kameraden van de vakbond en de mutualiteit, beste Miranda en Paul, dan kunnen we élke crisis aan, ook deze! Dan kunnen we weer samen vooruit!

Vrienden, een heel schone Eerste Mei allemaal! Leve de socialisten! Rood is troef!


Ga naar Vooruit Lokaal
Over de Auteur

Vooruit Lokaal

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant