LOKAAL: Daniel Termont opent troostplek in Visserijpark
Vooruit Lokaal
Tuesday 21
June 2022 16:40
Het ‘Huis van de Mens’, het vrijzinnig humanistisch huis in Gent, heeft op dinsdagochtend 21 juni 2022 een nieuwe troost- en verwijlplek geopend in het Visserijpark. Astrid De Bruycker, onze schepen van Openbaar groen, was gevraagd de genodigden toe te spreken, maar door een collegebespreking kon ze niet aanwezig zijn. Niet getreurd: ze werd meer dan waardig vervangen door onze ereburgemeester Daniel Termont.
“Het Huis van de Mens wou al lang zo’n plek maken, ergens in Gent, waar mensen naartoe kunnen komen om stil te staan bij het verlies van dierbaren. Geen stenen monument, maar iets waarin verbinding met de natuur zit. Vandaag is het zover, niet toevallig op Wereldhumanismedag. We hebben samen een ginkgoboom geplant. Dat is één van de oudste boomsoorten op de wereld, een symbool voor eenheid, voor hoop, voor tijdloosheid en een lang leven. Zo’n boom heeft zelfs de atoombom op Hiroshima overleefd. ’t Is een prachtig initiatief. Zeker in coronatijden hebben veel mensen geen afscheid kunnen nemen van dierbaren. Hier kunnen ze nu rouwen, rustig in het groen.”
Was iedereen maar humanist…
Dat net het Huis van de Mens dit initiatief nam is geen toeval. Daniel legt uit. “Humanisten staan voor een eerlijke, duurzame en rechtvaardige maatschappij voor iedereen. We hebben onze overtuiging, wars van dogma’s, maar we pleiten altijd en overal voor interreligieus samenleven. Bovendien willen we zo veel mogelijk mensen betrekken bij de samenleving. Dat betekent ook: samen openbare plekken beheren, zoals deze. Humanisten zullen altijd nodig zijn, om te zorgen voor degelijk onderwijs, solidariteit met wie het moeilijk heeft, enzovoort. Was iedereen maar humanist… er zou geen oorlog in de wereld zijn.”
Bomen met breiwerk
Bijkomende aardigheid: langs de Visserij werden enkele bomen ingepakt met kleurrijk breiwerk. Eén van de ‘daders’ is Kathleen Van Steenkiste van het Huis van de Mens. “Dat heet ‘yarn bombing’ of wildbreien. Een beetje zoals graffiti, maar dan met wol. We hebben dat nog al gedaan, bij verschillende gelegenheden. Hier leek het ons een fijne manier om de opening van onze troost- en verwijlplek aan te kondigen.”
Op de grijze muur van het park werd ook een gedicht van Winnie Belpaeme aangebracht.
Alles over de Huizen van de Mens vind je op de website van DeMens.nu
Ga naar Vooruit Lokaal
Over de Auteur
Vooruit Lokaal
Deel dit artikel met je vrienden.