Nieuws

LOKAAL: DAN TOCH NOG NIEUWE BUSLIJNEN VOOR KOEKELARE

Vooruit Lokaal

Wednesday 15

November 2023 20:08

Na jaren vol verwachting komt er dan toch licht aan het einde van de tunnel bij de uitrol van het nieuwe openbaar vervoersplan in de Westhoek. Er is nu eindelijk een datum waar we in Koekelare mogen naar uitkijken: zaterdag 6 januari 2024. Dan komen, na jaren ijveren van het gemeentebestuur, eindelijk de nieuwe busverbindingen naar Torhout, Diksmuide en Oostende.

Elk dag om het uur een bus naar Oostende, Torhout en Diksmuide.

De nieuwe buslijnen zullen vanaf 6 januari Koekelare rechtstreeks met Torhout, Diksmuide en Oostende verbinden. Elke dag, dus ook op de weekenddagen zal je om het uur een bus kunnen nemen naar Oostende. Ook voor Torhout en Diksmuide is dit het geval, enkel op zondag zal je dit maar om de twee uur kunnen. Een serieuze opwaardering van het aanbod openbaar vervoer in Koekelare. De nieuwe Lijn 55 zal Diksmuide via Leke, De Mokker, Koekelare met Torhout verbinden. Zo maak je vlot de connectie naar het station in Torhout of kan je vlot het ziekenhuis bereiken. De doorgang in De Mokker is door de vernieuwing van de riolering en het wegdek helaas wel momenteel onderbroken, daar zal het dus wel nog even langer wachten zijn. De nieuwe lijn 50 zal vanuit Koekelare via Eernegem, Westkerke en Gistel vlot en rechtstreeks Oostende bereiken. In Westkerke komt er ook een vlotte overstap richting Brugge zodat ook deze stad voor de Koekelarenaar vlot bereikbaar wordt.

 

Flexvervoer,  Hoppinpunt en mobipunten

Vanaf januari verdwijnt ook het huidige Belbussysteem. Er komt een systeem van vervoer op maat: Flexvervoer gedoopt. Het flexvervoer heeft als doel reizigers via kleinere busjes vanaf een flexhalte of reguliere halteplaats tot aan de dichtstbijzijnde halteplaats van De Lijnbus op hun reisweg te brengen of meteen op de halteplaats van de bestemming. Deze ritten zullen via de app, website of het callcenter van de Hoppincentrale kunnen worden aangevraagd. In Koekelare is de halteplaats aan de markt reeds omgetoverd tot een Hoppinpunt. Binnenkort wordt de digitale Hoppinzuil actief en zal je er onder andere makkelijk je reisroute kunnen opzoeken. Het voordeel van het flexvervoer t.o.v. de huidige Belbussen is onder andere de ruimere rijtijden, namelijk van maandag tot donderdag van 6u tot 23u, op vrijdag van 6u tot 2u en op zaterdag van 8u tot 2u en op zondag van 9u tot 23u. Een ander voordeel is dat je niet meer gebonden bent aan een bepaald Belbusgebied. Als er geen reguliere buslijnverbinding is, zal je dus bijvoorbeeld van Koekelare naar Nieuwpoort kunnen reizen met het flexvervoer. In elke deelgemeente en op De Mokker komt ook een mobipunt. Vandaar zal je sowieso kunnen reizen met het flexvervoer, dus niet alleen vanuit het Hoppinpunt Koekelare Markt of de reguliere halteplaatsen van De Lijnbussen. Ook voor Zande is er een verbetering: de Gistelbus lijn 505 zal - vanaf het moment dat de huidige werken in Zande aan het nieuwe fietspad afgewerkt zijn  - Zande met Gistel verbinden.


Ga naar Vooruit Lokaal
Over de Auteur

Vooruit Lokaal

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant