Nieuws

LOKAAL: Dag van de Mantelzorg: Rudy verrast bijzonder showbizzkoppel

Vooruit Lokaal

Thursday 23

June 2022 14:42

23 juni is ‘Dag van de Mantelzorg’. In Gent zorgen zo’n 40.000 mantelzorgers met veel liefde voor iemand waar ze een persoonlijke band mee hebben. Om die te bedanken organiseerde de Stad Gent al voor de derde keer de actie ‘You-time’. Een kolfje naar de hand van Rudy Coddens, onze schepen van Gezondheid en Zorg (en zelf ex- verpleger). “Elke Gentenaar kon tot 12 juni een attentie aanvragen voor een mantelzorger. De genomineerden krijgen deze week een attentie aan huis… en een goeie babbel erbovenop. De actie is een geweldig succes. We kregen 1.103 aanvragen. Vorig jaar waren het er 1.000, in 2020 700.”

Loet verdient you-time

Rudy liet zich uiteraard ook zelf niet onbetuigd. Hij bracht de attentie – een tapasplankje (want als mantelzorger ‘ben je van de bovenste plank’) – naar Lodewijk ‘Loet’ Hanekroot. Die woont op de Lousbergkaai, boven lokaal dienstencentrum De Horizon, en zorgt er voor zijn vrouw Griet de Bock. “Loet acteerde ooit in de legendarische televisieserie ‘De Collega’s’ (als directeur Jan Clerkx); Griet was bekend als Kate, de eerste rock-'n-rollzangeres van Vlaanderen, in de groep Kate’s Kennel in de jaren ’60 & ‘70. Een heel bijzonder koppel dus! Loet krijgt steun van De Horizon bij het huishouden en de zorg voor zijn vrouw, maar doet ook veel zélf - en verdient dus absoluut wat ‘you-time’.”

In Vlaanderen zorgt 1 op 5 mensen kosteloos en vol overgave voor een persoon met een ziekte, handicap of een andere zorgbehoefte – niet alleen volwassenen trouwens, ook kinderen en jongeren. Ze doen boodschappen, helpen bij administratie, koken, vervoeren mensen of zijn gewoon gezelschap in de vrije tijd.

De Stad Gent investeert budget in een betere dienstverlening voor mantelzorgers. Ze informeert; organiseert activiteiten, workshops en vormingen; en zorgt voor begeleiding, psychosociale hulp, vervangende zorg of thuishulp, enzovoort.

 

Alle nuttige info over mantelzorg vind je op de website van de Stad Gent


Ga naar Vooruit Lokaal
Over de Auteur

Vooruit Lokaal

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant