Nieuws

Dadingsovereenkomst rond de Zennebrug

Bertrand Demiddeleer

Voorzitter (gemeenteraad) Halle / Provincieraadslid Vlaams-Brabant

Wednesday 23

February 2022 20:02

De aannemer die de Zennebrug bouwde stelt zich na een claim van €1,5 miljoen tevreden met een fractie van dat bedrag. De werken liepen vertraging waardoor het bedrijf een forse schadevergoeding vroeg.

De nieuwe Zennebrug aan de René De Boecklaan werd in september officieel ingewandeld door het stadsbestuur. Maar aannemer Herbosch-Kiere had wellicht al veel vroeger klaar willen zijn met de burg die aansluiten op de nieuwe Zuidbrug van De Vlaamse Waterweg. Door omstandigheden werd de start van de werken vooruit geschoven en dat kostte de firma uit Kallo blijkbaar geld. Er volgde een claim van 1.553.805,48 euro. De stad betwistte dat bedrag en na enkele maanden onderhandelingen is er een dadingsovereenkomst uit de bus gekomen. Het stadsbestuur zal 326.154,35 euro betalen, een fractie van het geëiste bedrag.

Schepen van Openbare Werken Johan Servé (Vooruit) weerleg de kritiek van de oppositie dat er mismanagement zou zijn geweest. “Wij hebben die werken helemaal niet uitgesteld voor de Urban Run zoals sommigen durven insinueren of voor kabels die in de weg zaten”, aldus Servé. “In het lastenboek waren twee werven opgenomen: de Zennebrug en de bouw van de Zuidbrug. We moesten plots snel gunnen van De Vlaamse Waterweg omdat zij hun project al gegund hadden. Wij hebben onze aannemer dan ook gegund en meteen de opdracht betekend terwijl De Vlaamse Waterweg dat laatste niet gedaan had.

De waterwegbeheerder kon dan plots niet starten omdat er geen akkoord was met Infrabel en de NMBS over hoe die Zuidbrug over de sporen zou gaan. Toen rees dus de vraag of we moesten verder doen want op dat moment was helemaal niet duidelijk of de Zuidbrug er zo wel ging komen. Moesten we dan onze inwoners nog wat langer laten zitten in voorspelde verkeerschaos door alles af te sluiten voor de bouw van een Zennebrug en pas later alles nog eens dicht te doen voor de bouw van de Zuidbrug? De René Deboecklaan werd zo langer opengesteld tot De Vlaamse Waterweg kon starten met de Zuidbrug. De stad is trouwens niet de enige die zich aan een factuur van de betrokken aannemer mag verwachten want ook De Vlaamse Waterweg zal blijkbaar extra rekeningen gepresenteerd krijgen. Vergeet niet dat de aannemer 1,5 miljoen euro vroeg. Het is dankzij het harde werk van de vernieuwde dienst Openbare Werken dat het bedrag gezakt is naar die 300.000 euro.”


Ga naar Bertrand Demiddeleer
Over de Auteur

Bertrand Demiddeleer

Voorzitter (gemeenteraad) Halle / Provincieraadslid Vlaams-Brabant

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant