Nieuws

Cultuurwerkers geven het nieuwe kunstenaarsstatuut mee vorm

Team Vooruit

Wednesday 28

April 2021 16:12

Het kunstenaarsstatuut is dringend aan een update toe. Met het platform Working in the Arts zorgen ministers Vandenbroucke, Dermagne en Carinval voor een broodnodige modernisering. De cultuursector zelf zorgt voor de nodige inbreng op een participatieve manier. Dat is nooit eerder gebeurd.

Door de coronacrisis is het nog eens extra duidelijk geworden dat het huidige kunstenaarsstatuut op zijn grenzen botst. Frank Vandenbroucke, die twintig jaar geleden al het eerste statuut lanceerde, bereidt daarom samen met ministers Dermagne en Clarinval een grondige modernisering van het statuut voor. Hij rekent daarbij op de input en medewerking van de cultuursector.

We betrekken ook moderatoren uit de sector zelf. Zo brengen we bottom-up en samenwerkend het beleid tot stand. Dat is historisch. Nog nooit gebeurd in dit land

Lancering workinginthearts.be

“Een eerste stap is de lancering van de website workinginthearts.be”, zegt Frank Vandenbroucke. “Gezien kunstenaars en professionals in de culturele sector op zeer uiteenlopende manieren werken, gaan we via die site met zoveel mogelijk betrokkenen in overleg over de toekomst van het statuut.

Niet iedereen in de artistieke wereld werkt op dezelfde manier. Een acteur botst op andere problemen dan een beeldend kunstenaar. Daarom is het zo belangrijk de complexe debatten grondig te voeren. Dat doen we transparant op een digitaal participatieplatform, onder de deskundige leiding van de FOD Sociale Zekerheid. We betrekken ook moderatoren uit de sector zelf. Zo brengen we bottom-up en samenwerkend het beleid tot stand. Dat is historisch. Nog nooit gebeurd in dit land”, zegt Frank.

Ideeën welkom

“We roepen alle kunstenaars en cultuurwerkers op om op het platform hun bijdrage te leveren. Op Working In The Arts kunnen ze met elkaar in debat gaan en samen voorstellen uitwerken. Die voorstellen stellen we vervolgens verder op punt in een technische werkgroep en leggen we voor aan de sociale partners”, vult minister Dermagne aan. “Het doel is om zoveel mogelijk zicht te krijgen op de sociaaleconomische uitdagingen waar kunstenaars en cultuurwerkers mee worden geconfronteerd. Iedereen kan via het platform input leveren en op de hoogte blijven van de voortgang.”

De voorstellen worden daarna juridisch op punt gezet en onderbouwd in een technische werkgroep. Nadien volgt een consultatieronde met de sociale partners, de regering en het parlement.

 


Ga naar Nieuws Vooruit
Over de Auteur

Team Vooruit

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant