Nieuws

LOKAAL: Creatieve Essenaren maken sculptuur voor eigen straat

Helmut Jaspers

Bediende

Sunday 03

September 2023 17:53

Wijkbewoners van de Vossenboslaan Luc Van den Bulck en Willy Beyers bundelden hun creatieve krachten en maakten een stalen beeld van een vos voor hun wijk. “De vos kijkt richting de toegang tot onze straat en verwelkomt iedereen die hier moet zijn”, verklaart Luc.

Op zondag 3 september werd onder een stralende zon het standbeeld ‘La Vulpa Arbaro’ onthuld in het bijzijn van buurtbewoners, schepen van Cultuur Helmut Jaspers (Vooruit) en iedereen die mee heeft geholpen om de stalen sculptuur van de vos mogelijk te maken.

De ondertussen gepensioneerde Luc Van den Bulck (68) werkte voor KBC Bank en was er evenementenorganisator. Hij organiseerde tentoonstellingen in de KBC-toren en ontwierp beelden. Na het bezoek aan een vernissage, kwam hij op het idee om voor zijn eigen wijk een standbeeld te voorzien.

“La Vulpa Arbaro is letterlijk het vossenbos in het Esperanto. Nadat ik toestemming kreeg van de gemeente om een sculptuur te maken, maakte ik een maquette van de vos. Bij toeval kwam ik oud-leraar metaalkunde Willy Beyers (76) tegen die ook in onze wijk woont. Hij zag het meteen zitten om mijn maquette om te zetten in een stalen constructie.”

 

Met steun van de gemeente

De gemeentelijke cultuurraad gaf positief advies over het idee en ontwerp van Luc. Er werd beslist om het beeld te plaatsen onder de sparren die op de vluchtheuvel staan als je de Vossenboslaan inrijdt.

“Ons bestuur verwelkomt en ondersteunt graag creativiteit en een goed buurtproject. De kosten voor het materiaal, de sokkel, het transport en natuurlijk de onthulling neemt de gemeente op zich. We zijn blij dat onze inwoners zich inzetten om het groepsgevoel te verbeteren en tegelijkertijd voor kunst in het straatbeeld zorgen. Rond dergelijke initiatieven zetten we graag onze schouders,” vertelt schepen van Cultuur Helmut Jaspers (Vooruit).

Hechte wijk in Essen

De Vossenboslaan - of gewoon het Vossenbos in de volksmond - is een lusvormige straat zonder doorgaand verkeer en telt een 75-tal woningen. “Elk jaar organiseert buurtcomité Foxwood een barbecue en een winterdrink om de bewoners bij elkaar te brengen.

“Het Vossenbos is een gezellige wijk om in te wonen. Stilaan trekt de oude generatie weg en zien we jongeren mensen of gezinnen hier intrekken. Het is dan leuk om elkaar te ontmoeten tijdens een barbecue of tijdens de onthulling van het beeld. Zo’n standbeeld versterkt de groepssfeer en geeft onze wijk meer identiteit,” aldus Luc van den Bulck.

Tijdcapsule
Leuke extra tijdens de onthulling was het begraven van een tijdcapsule. Op meerdere USB-sticks werden docu’s zoals ‘Onze Natuur’ en ‘De geschiedenis van Vlaanderen’, beelden over the making of La Vulpa Arbaro, muziek, beelden van de wijk, van de kunsttentoonstelling Blind Date (Rockoxhuis), van kunststichting The Phoeubus Foundation en een promofilmpje van de gemeente Essen geplaatst om zo een stempel van onze tijd en ons bestaan achter te laten.


Ga naar Helmut Jaspers
Over de Auteur

Helmut Jaspers

Bediende

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant