Nieuws

Conner: “Geef mensen met dementie het recht op een menswaardig einde”

Ronny Wolfcarius

Monday 16

May 2022 14:41

In mei bestaat de euthanasiewet 20 jaar. Een wet die socialisten mogelijk maakten. Vandaag strijden wij voor de uitbreiding van die wet voor mensen met dementie. Conner Rousseau: “Iedereen heeft recht op een menswaardig einde. Geef ook mensen met dementie de kans om te kiezen, op het juiste moment.”

De euthanasiewet zorgt ervoor dat mensen bij ondraaglijk en uitzichtloos fysiek of psychisch lijden zelf de keuze kunnen maken om uit het leven te stappen. Wie dementie heeft, kan volgens de wet alleen bij volle verstand euthanasie aanvragen.

Onmenselijke situaties

“Meer dan 200.000 Belgen leiden vandaag aan (jong)dementie. De wet maakt het onmogelijk om euthanasie aan te vragen op het moment dat zij dat willen. Mensen met dementie worden zo verplicht om vroeg uit het leven te stappen. Dat is echt onmenselijk”, zegt voorzitter Conner Rousseau

(Het artikel gaat verder onder de video.)

De euthanasiewet is dringend aan vernieuwing toe. Dat zegt ook Wim Distelmans, euthanasie-expert: “Mensen met dementie kunnen na een tijd niet meer redeneren. Ze herkennen zichzelf en hun familie niet meer. Uiteindelijk lukt het niet meer om te communiceren en zijn ze wilsonbekwaam. Het is belangrijk dat we die mensen de keuze geven om op het einde van hun leven zelf te beslissen wat ze wel en niet meer willen.”

Socialisten blijven strijden voor uitbreiden euthanasiewet

Door de euthanasiewet aan te passen, geven we mensen met dementie die keuze. Via een schriftelijke wilsverklaring kunnen ze vastleggen dat ze ooit euthanasie willen, wanneer ze het zelf niet meer kunnen vragen.

“Socialisten streden 20 jaar geleden voor de euthanasiewet. Vooruit blijft strijden om die wet uit te breiden”, zegt onze voorzitter Conner Rousseau. “Iedereen heeft recht op een waardig levenseinde. Ook mensen met dementie moeten de kans hebben om te kiezen, op het juiste moment. ”

 

 


Ga naar Nieuws Vooruit
Over de Auteur

Ronny Wolfcarius

Deel dit artikel met je vrienden.