Nieuws

Commerciële belangen mogen nooit voor verkeersveiligheid gaan

Ronny Wolfcarius

Thursday 16

December 2021 11:34

Sommige gemeenten doen een beroep op private bedrijven om trajectcontroles uit te voeren, maar zwichten voor hun eisen om verkeerssituaties verkeersonveilig te maken zodat ze meer boetes kunnen uitschrijven. Els Robeyns: “Verkeersveiligheid mag niet afhangen van het winstbejag van commerciële bedrijven.” Vooruit dient een wijzigingsvoorstel in om afspraken met private bedrijven, die de regie van de verkeersveiligheid willen overnemen, onmogelijk te maken.

 

Sinds 1 februari 2021 mogen steden en gemeenten GAS boetes uitschrijven om snelheidsduivels aan te pakken. Gemeenten besteden dat uit aan commerciële spelers die trajectcontrole als een service aanbieden in ruil voor 24 euro per boete. 

Die private bedrijven voorzien dus alle nodige faciliteiten en onderhoud om trajectcontroles uit te voeren, maar een deel van de verkeersboetes komen dus in hun handen terecht. Wat erger is: ze eisen ook vaak dat de lokale overheden ingrijpen in verkeerssituaties om die hoge snelheden net mogelijk te maken. “Ze vragen bijvoorbeeld om verkeersdrempels weg te halen of aanpassingswerken aan straten niet uit te voeren”, zegt Vlaams parlementslid Els Robeyns.

Verkeersveiligheid zou altijd de prioriteit moeten zijn, niet het innen van boetes

“Die verkeersdrempels en slimme aanpassingen op de weg zorgen er immers voor dat auto’s trager gaan rijden. En zo kunnen de bedrijven meer boetes uitschrijven en meer winst maken. Dat is de wereld op zijn kop, want verkeersveiligheid zou altijd de prioriteit moeten zijn. Elk ongeval door overdreven snelheid is er een te veel. Verkeersdrempels zijn er om kinderen en hun ouders te beschermen. Ze mogen niet weggenomen worden om bedrijven meer winst te laten maken.”

Boetes uitschrijven mag geen verdienmodel worden

Voor Vooruit  zou verkeersveiligheid nul euro moeten opbrengen. “Dat zou betekenen dat iedereen zich aan de maximum snelheid houdt. In straten waar er verkeersdrempels zijn is dat vaak al het geval. Snelheidsduivels kunnen daar gewoon niet sneller rijden. Maar dat is natuurlijk niet interessant voor die private bedrijven. Zij hebben liever dat er veel overtredingen gebeuren. Dat levert hen meer winst op. En dat is voor hen belangrijker dan de ellende veroorzaakt door verkeersongevallen”, aldus Els.

(Het artikel gaat verder onder de foto.)

Verkeersveiligheid moet terug naar de overheid

Els stelt dan ook voor om afspraken met private bedrijven, die de regie van de verkeersveiligheid willen overnemen, onmogelijk te maken. “Voor Vooruit is verkeersveiligheid een echte prioriteit en behoort het tot de kerntaken van de overheid.

Ik stel dan ook voor om het decreet waardoor private bedrijven het verkeersveiligheidsbeleid in de straten kunnen overnemen, terug te schroeven. Dergelijke wantoestanden en wurgcontracten moeten verdwijnen. Daarom zal Vooruit een wijzigingsvoorstel indienen. We verwachten in het Vlaamse parlement een meerderheid te vinden om Vlaamse straten te beschermen tegen commerciële inmenging.”

 

 

 

 

 

 


Ga naar Nieuws Vooruit
Over de Auteur

Ronny Wolfcarius

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant