Nieuws

LOKAAL: Cinema Sierens: persoonlijke kijk op ‘handicap’ in de film

Vooruit Lokaal

Monday 16

May 2022 11:48

Astrid De Bruycker, onze schepen van Gelijke Kansen, heeft op vrijdag 13 mei 2022 ‘Cinema Sierens’ ingeleid in de Minardschouwburg. Ze legt zelf uit wat dat is.

“Cinema Sierens is vernoemd naar Arne Sierens: Gentenaar, auteur, theatermaker, monument zelfs, gekend van theaterstukken zoals ‘De broers Geboers’, ‘Bernadetje’ en ‘Allemaal Indiaan’. Arne zocht in de zomer van 2020 de mensen van onze Dienst Lokaal Sociaal Beleid op, op zoek naar bijzondere locaties én bijzondere mensen om ‘samen iets met film te maken’. Onze toegankelijkheidsambtenaren Bart en Steven suggereerden hem om iets te doen rond de Internationale Dag voor Personen met een Handicap. Et voilà, met een paar maanden uitstel (de Internationale Dag is eigenlijk op 3 december maar corona bleek spelbreker): ‘Cinema Sierens, special edition’.”

Volledig inclusieve voorstelling

Met een selectie filmfragmenten en een flinke dosis humor maakt Sierens het thema ‘handicap’ bespreekbaar. Het is een persoonlijke, artistieke kijk op het thema en hoe dat getoond is in films de voorbije jaren. “Het is bovendien een volledig inclusieve voorstelling, met audiobeschrijving, boventiteling, hoorapparaatjes, versterking, een tolk Vlaamse gebarentaal, en zelfs geleidehonden in de zaal. Op de repetitie nodigden we podiumtechnici van Gentse cultuurhuizen uit om te leren hoe je een voorstelling door al dat soort ingrepen beter toegankelijk kan maken.”

De Stad Gent heeft al sinds 2010 een toegankelijkheidsambtenaar. Vandaag coördineert het Team Gelijke Kansen (drie personeelsleden) alle acties voor meer toegankelijkheid. Op 3 december 2019 is een ‘Charter Toegankelijkheid’ ondertekend. Daar hoort ook een ‘Actieplan Toegankelijkheid’ bij, dat momenteel wordt geëvalueerd. Een vervolgplan is al in de maak.

 

Arne Sierens maakte meerdere versies van ‘Cinema Sierens’, over verschillende thema’s. Het overzicht vind je op de website van Arne Sierens


Ga naar Vooruit Lokaal
Over de Auteur

Vooruit Lokaal

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant