Nieuws

LOKAAL: Charter én ‘toolbox’ voor veilig en inclusief nachtleven in Gent

Vooruit Lokaal

Tuesday 28

November 2023 20:37

De Gentse uitgaanssector en de Stad Gent hebben een ‘inclusiecharter’ ondertekend voor een nachtleven waar iedereen welkom is en iedereen zich veilig voelt. In dat charter staan onder meer afspraken over toegankelijkheid en een nultolerantie voor discriminatie, racisme en grensoverschrijdend gedrag. Er is ook een nieuwe ‘toolbox’ voor uitbaters en organisatoren, met informatie om een veilig evenement te organiseren, en over hoe om te gaan met grensoverschrijdend gedrag. Zo is er een boekje met tips, en zijn er posters, stickers, een vormingsaanbod en veel meer.

Astrid De Bruycker, onze schepen van Gelijke Kansen, is daar uiteraard blij om. “Gent moet een safe space zijn voor iedereen, een plek waar iedereen zich welkom en veilig voelt, ongeacht afkomst of geaardheid. Dat wil dus zeggen dat mensen ook ongestoord moeten kunnen uitgaan… Daar werken we al jarenlang aan, samen met onze nightlifesector – denk aan de infocoaches in de Overpoort, onze Taskforce Grensoverschrijdend Gedrag, en de jaarlijkse gratis vormingen voor het horecapersoneel, zoals onze omstaandertrainingen. Nu we ook een inclusiecharter hébben, hoop ik dat heel wat horeca-uitbaters zullen volgen.”

Het charter werd opgesteld op basis van een enquête bij club- en cafébezoekers en gesprekken met doelgroep- en belangenorganisaties.

“In de tekst staan zes krachtlijnen, van een helder deurbeleid, inspanningen rond toegankelijkheid en duidelijke huisregels tot een nultolerantie voor discriminatie, racisme en grensoverschrijdend gedrag. De horecauitbaters krijgen van ons een verkorte versie van het charter, om daar makkelijk over te kunnen communiceren.”

 

De toolbox is te vinden op www.stad.gent/veilignachtleven Onder meer de Gentse collectieven LEDA, Go Boom en Ask For Consent werkten eraan mee.


Ga naar Vooruit Lokaal
Over de Auteur

Vooruit Lokaal

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant