Nieuws

LOKAAL: Centraal Digitaal Aanmeldsysteem

Team Vooruit

Tuesday 26

October 2021 12:24

“Het Hasseltse basisonderwijs heeft voldoende plaats voor alle leerlingen”, steekt schepen van Onderwijs Habib El Ouakili van wal, “toch merken we dat sommige scholen onder druk komen te staan qua capaciteit. Dat vertaalt zich dan helaas in het jaarlijks fenomeen van kamperende ouders bij aanvang van de inschrijvingsperiode en dat moet eruit. We moeten afstappen van het principe ‘eerst komt, eerst maalt’ en maximaal inzetten op gelijke onderwijskansen.”

Iedereen gelijk

Vorig jaar was er nog twijfel, maar Corona confronteerde de onderwijssector nog eens met een versnelde digitaliseringsgolf. Daardoor groeide het besef én het vertrouwen bij scholen, ouders en overheid dat centraal digitaal aanmelden de toekomst is. “Er zijn vele voordelen verbonden aan het systeem. Eerst en vooral zorgen we nu voor één manier van inschrijven, dit zorgt voor transparantie en duidelijkheid voor alle ouders. Alle ouders worden nu op dezelfde manier geïnformeerd. Daarnaast stelt het systeem ons ook in staat kwetsbare ouders op te sporen én te ondersteunen bij die inschrijving. Ze werken we ook weer een stukje van de sociale ongelijkheid weg. ”, aldus El Ouakili. De kosten van het systeem zullen worden gedragen door de stad, wat alvast een grote ondersteuning betekent voor de Hasseltse scholen.

Variabele

Hoe werkt het nu? “Ouders kunnen hun kinderen aanmelden in enkele voorkeursscholen. Het systeem kiest dan op basis van variabele zoals onder meer locatie. De criteria die we handteren zijn natuurlijk afgesproken met de hele Hasseltse onderwijssector. We willen streven naar een gezonde sociale mix binnen onze verschillende scholen.” Ouders krijgen uiteindelijk via het systeem een ticket voor een bepaalde (voorkeurs)school, waarmee ze dan hun inschrijving kunnen finaliseren.

In overleg met de Hasseltse onderwijssector wil de stad voor in de inschrijvingen van schooljaar 2022-2023 via dit digitaal systeem werken. “Het akkoord moet nog bekrachtigd worden op de algemene vergadering en er wordt volop gezocht worden naar leveranciers, maar als alles vlot verloopt, kunnen we er in maart 2022 mee aan de slag.

 

Over de Auteur

Team Vooruit

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant