Nieuws

Caroline Gennez: ”Tijd voor een humanitair staakt-het-vuren. Nu.”

Team Vooruit

Friday 27

October 2023 15:55

De situatie in Gaza is onmenselijk. Een liter water per dag, geen elektriciteit of medicijnen en rantsoenering van voedsel. Terwijl de luchtaanvallen gewoon doorgaan. Onze minister van Ontwikkelingssamenwerking Caroline Gennez blijft strijden voor alle slachtoffers en een humanitair staakt-het-vuren: “De tijd dringt. Het geweld moet stoppen. Nu.”

Het geweld moet stoppen.

Op 7 oktober werd Israël opgeschrikt door de verschrikkelijke terreur van Hamas. De terreurdaden van Hamas kunnen niet gerechtvaardigd worden. Punt.

De Israëlische reactie moet in overeenstemming zijn met het internationaal humanitair recht. Onschuldige burgers moeten beschermd worden. "De collectieve bestraffing van een voltallige bevolking omwille van de acties van een terreurgroep is onaanvaardbaar. Wat we vandaag zien in Gaza is een grove schending van het internationaal humanitair recht”, stelt Caroline. “Niet alleen door het nemen van gijzelaars, maar ook door disproportioneel oorlogsgeweld en door de bevolking basisvoorzieningen te ontzeggen".

"Wat we vandaag zien in Gaza is een grove schending van het internationaal humanitair recht." 

Caroline: “Kritieke infrastructuur in Gaza, zoals scholen en ziekenhuizen – inclusief die mee gefinancierd door internationale solidariteit – worden bedreigd en gebombardeerd. Er zijn ondertussen al meer dan 7000 doden, waarvan bijna de helft kinderen. Ik roep dan ook met aandrang op het internationaal humanitair recht te respecteren.”

Vooruit zal altijd de kant kiezen van onschuldige slachtoffers

Voor de burgers in Gaza is elke dag een strijd om te overleven. Water en voedsel zijn zo schaars dat alles strikt moet worden gerantsoeneerd. Iedereen krijgt 1 liter water per dag toebedeeld: om van te drinken, om mee te koken, om zich te wassen. Ter vergelijking: hier in België verbruiken we per persoon op een normale dag zo’n 95 liter. Medische voorraden slinken zienderogen. En sinds 10 oktober is de elektriciteitstoevoer vanuit Israël afgesloten. 

"We werken nooit voor regimes, altijd voor de lokale bevolking."

Vooruit zal altijd de kant kiezen van onschuldige slachtoffers. Caroline zorgt daarom voor 2 miljoen euro extra noodhulp voor de Palestijnen. Deze humanitaire steun is enkel voor basisvoorzieningen zoals voedsel, water, medicijnen en brandstof. “Met geld kan je momenteel niets doen in Gaza. Geld kan je niet eten of op brandwonden leggen. Via de Verenigde Naties hebben we bovendien zekerheid dat die hulp niet terechtkomt bij Hamas. We werken nooit voor regimes, altijd voor de lokale bevolking.”

Tijd voor een humanitair staakt-het-vuren

“Hulpverleners doen wat ze kunnen en levensreddende humanitaire goederen beginnen mondjesmaat toe te komen in Gaza. Maar zonder een humanitair staakt-het-vuren kan de noodhulp niet tot bij iedereen geraken. De tijd dringt. Het geweld moet stoppen. Nu.”


Ga naar Nieuws Vooruit
Over de Auteur

Team Vooruit

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant