Nieuws

LOKAAL: Caroline Gennez in Gent: “Door ‘Housing First’ jongeren een betere toekomst geven”

Claude Beernaert

Bediende

Wednesday 29

March 2023 11:43

Caroline Gennez, sinds december vorig jaar onze minister van Grootstedenbeleid (en Ontwikkelingssamenwerking), bracht op woensdag 29 maart 2023 een werkbezoek aan Gent. Vorige week lanceerde ze haar oproep naar 25 grote steden om mee in het project ‘Housing First’ te stappen. In totaal is er 10 miljoen euro ter beschikking, OCMW’s kunnen daar 50 tot 60 woningen mee kopen.

“Het Housing First principe wérkt”, zegt Caroline. “Dat hebben we al gezien in Finland, waar het aantal daklozen is gehalveerd sinds de invoering ervan. Het haalt mensen (mannen en vrouwen, alleenstaanden en gezinnen, kinderen, ouderen maar ook een steeds groter wordende groep jongeren) van de straat, en elke geïnvesteerde euro bespaart 2,5 euro aan politie-, opvang- en ziekenhuiskosten. Een eigen dak boven het hoofd is de eerste stap om het leven terug in handen te nemen. Daarna volgt de rest. Voor veel thuisloze jongeren, die vaak ook worstelen met misbruik, schoolproblemen, verslaving en een moeilijke thuissituatie, is dat een eerste noodzakelijke stap om hun leven terug in eigen handen te nemen. Een plek in de samenleving begint bij een plek om te wonen. Samen met de begeleiding die ze krijgen, kunnen de jongeren beginnen te bouwen aan een betere toekomst.”

500.000 euro voor Gent?

Rudy Coddens, onze schepen van Armoedebestrijding en voorzitter van het Bijzonder Comité voor de Sociale Dienst (OCMW), ontving Caroline met open armen. “Wij tekenen graag in. Gent kan 500.000 euro aanvragen. Aan ons dan om te bepalen waar we dan Housing First-woningen willen voorzien, en of dat studio’s en/of appartementen moeten zijn.”

Gent is al sinds 2012 jaar bezig met Housing First. Jaren daarvoor al, was het OCMW gestart met de intensieve woonbegeleiding van daklozen die een versnelde toewijs krijgen van een sociale woning. “Jaarlijks stellen we 59 plaatsen ter beschikking. Zo halen we dus 59 mensen uit dak- of thuisloosheid. Meer dan 90% woont na twee jaar nog in hun woning, dankzij onze sociale begeleiding door onze ‘wooncoaches’. Die zetten ook in op (persoonlijke) veiligheid, het hebben van sociale netwerken, gezondheid, een vrijetijdsbesteding en activering. Zo slagen voormalige daklozen er dus in om opnieuw vooruit te gaan in het leven.”


Ga naar Claude Beernaert
Over de Auteur

Claude Beernaert

Bediende

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant