Nieuws

LOKAAL: Caroline Gennez in Gent: seksueel grensoverschrijdend gedrag collectief aanpakken

Vooruit Lokaal

Thursday 30

March 2023 09:09

Caroline Gennez, sinds december vorig jaar onze minister van Grootstedenbeleid (en Ontwikkelingssamenwerking), bracht op woensdag 29 maart 2023 een werkbezoek aan Gent. Astrid De Bruycker, onze schepen van Gelijke Kansen, nam haar mee naar… de Charlatan op de Vlasmarkt.

“Bezoekers kregen er weleens te maken met seksueel overschrijdend gedrag, vandaag is de Charlatan een prima voorbeeld van de aanpak ervan”, legt Astrid uit. “Portiers, bar- en toiletpersoneel hebben ondertussen meerdere opleidingen gevolgd, waaronder onze omstaandertraining om te leren reageren op ongewenst gedrag, haatspraak, discriminatie of intimidatie. Uit een recente enquête bij jongeren blijkt dat 45% discriminatie wil melden bij het personeel, niet alleen achteraf bij de politie of UNIA. Een fluo sticker van de Stad in de zaak zal binnenkort aan elke bezoeker duidelijk maken dat dat ter plaatse kán.”

Voor uitbater Gerald Claes gaat het om een duidelijk engagement: iedereen in de zaak neemt verantwoordelijkheid op, om samen de problemen aan te pakken. Hij ziet het ook als een vorm van onderlinge solidariteit: ga je met een groepje vrienden op stap, dan kijk je uit en draag je zorg voor mekaar. Dat doe je ook door tussen te komen bij ongewenst gedrag.

Astrid: “Door tussen te komen in situaties die niet door de beugel kunnen, helpen we slachtoffers en wijzen we daders terecht. Als steeds meer Gentenaars dat doen, telkens opnieuw, dan trekken we ook collectief een grens. Dan zeggen we duidelijk dat dit gedrag niet thuishoort in onze stad. Zo dragen we allemaal ons steentje bij aan een veiliger uitgaansleven en een gezellige, veilige en inclusieve stad.”

Toegankelijke toiletten in horeca: Charlatan geeft het voorbeeld

De Charlatan is bovendien de eerste zaak op de Vlasmarkt die een rolstoeltoegankelijk en genderneutraal toilet heeft, sinds begin februari (het café, de zalen en de binnenkoer waren wel al jarenlang toegankelijk). “Ik deed enkele weken daarvoor een rondgang op de Vrijdagmarkt en de Vlasmarkt, met onze toegankelijkheidsambtenaren: geen énkele zaak had toen een rolstoeltoegankelijk toilet!” zegt Astrid. “Ik hoop dat heel wat uitbaters ook op dát vlak het voorbeeld van de Charlatan zullen volgen… Want: iederéén moet zich altijd en overal welkom voelen in onze stad, ook bij het uitgaan.”

De toegankelijkheidsambtenaren van de Stad Gent doen deur-aan-deur-bezoeken voor praktisch advies. Handelaars die aanpassingen uitvoeren om toegankelijker te zijn, kunnen ook subsidies krijgen daarvoor. Meer info daarover vind je op de website van Stad Gent


Ga naar Vooruit Lokaal
Over de Auteur

Vooruit Lokaal

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant