Nieuws

Caroline Gennez: “Hogere en eerlijke lonen voor onze huishoudhulpen”

Ronny Wolfcarius

Wednesday 11

May 2022 18:43

→ Na 9 maanden onderhandelen is het overleg tussen de werkgevers en werknemers in de dienstenchequesector opnieuw afgesprongen. Caroline Gennez komt op voor onze huishoudhulpen en eist oplossingen. Lees meer ▼

→ Caroline eist ook waardering voor arbeidsmigranten: “Zij zijn slachtoffer van ernstige uitbuiting op onze arbeidsmarkt. Dat is onaanvaardbaar. Zij hebben recht op eerlijke lonen, goede arbeidsomstandigheden en respect.” Lees meer ▼

  • Caroline: “Hogere lonen voor onze huishoudhulpen”

    De onderhandelingen tussen de werkgevers en werknemers in de dienstenchequesector zitten muurvast. Na 9 maanden is het overleg zelfs afgesprongen. Vlaams parlementslid Caroline Gennez eist oplossingen voor onze huishoudhulpen.

    “We hebben het al vaak gehad over het respect dat we hebben voor de 155.000 huishoudhulpen die bij 750.00 gezinnen thuis poetsen. En dat aan een gemiddeld maandloon van 1.000 euro. De stijgende prijzen voor energie, aan de pomp en in de winkelkar maken dit voor hen rampzalig”, zegt Caroline. 

    Huishoudhulpen moeten betalen om te mogen werken

    De eisen van de huishoudhulpen zijn duidelijk, noodzakelijk en zelfs bescheiden: een loonsverhoging van 0,4%, dat komt neer op 0,05 cent per uur en verplaatsingsonkosten om hun werk te kunnen doen. 

    “De huishoudhulpen zijn de enige werknemers op de Vlaamse arbeidsmarkt die moeten betalen om te mogen werken”, gaat Caroline verder. “De Vlaamse regering en Federgon, de koepelorganisatie van poetsbedrijven, delen die bezorgdheden. Toch verandert er niets concreet omdat onderhandelingen al meer dan 9 maanden muurvast zitten.” 

    Zorg nu voor hogere lonen

    De Vlaamse regering heeft op voorstel van Vooruit 41 miljoen euro voorzien om tegemoet te komen aan de eisen van de huishoudhulpen.

    Voor ons is het duidelijk: zorg nu voor hogere lonen voor de huishoudhulpen.

    “Blijkbaar zijn de werkgevers niet in die bijkomende middelen geïnteresseerd. Daar zijn 115.000 huishoudhulpen het slachtoffer van. Voor ons is het duidelijk: zorg nu voor hogere lonen voor de huishoudhulpen”, besluit Caroline.

    (Het artikel gaat verder onder de Facebookpost.)

  • Caroline: “Garandeer de bescherming van arbeidsmigranten”

    Arbeidsmigranten zijn slachtoffer van ernstige uitbuiting op onze arbeidsmarkt. Dat blijkt uit een studie van de Vrije Universiteit Brussel die getuigenissen verzamelde van arbeidsmigranten in Vlaanderen. De resultaten zijn verontrustend. De arbeidsmigranten getuigen van chantage, loon dat niet betaald wordt en erbarmelijke woonplaatsen. 

    Recht op respect, goede arbeidsomstandigheden en eerlijke lonen

    “De getuigenissen van arbeidsmigranten zijn vreselijk. Slapen in een garage, op een zolder leven zonder wc”, begint Caroline. “Dat is onvoorstelbaar in de 21e eeuw.”

    De Vlaamse regering kijkt naar arbeidsmigranten om het tekort op de arbeidsmarkt aan te pakken. “Arbeidsmigranten die hier legaal werken, kunnen niet rekenen op eerlijke lonen, goede arbeidsomstandigheden en respect”, stelt Caroline.

    Arbeidsmigranten die hier legaal werken, kunnen niet rekenen op eerlijke lonen, goede arbeidsomstandigheden en respect.

    “Dat is voor ons onaanvaardbaar. We moeten criminele werkgevers, die misbruik maken van de kwetsbare situatie van deze arbeidsmigranten, stoppen. Arbeidsmigranten kennen vaak hun rechten niet en dat leidt tot misbruik, uitbuiting en zelfs tot een vorm van gelegaliseerde mensenhandel.

    Samen onze verantwoordelijkheid nemen

    De Vlaamse sociale inspectie zorgt voor arbeidskaarten (toelating om een buitenlandse werknemer in dienst te nemen n.v.d.r.) zodat migranten kunnen gaan werken. De Vlaamse inspectie moet ook met de sociale federale inspectie en de wooninspectie controleren dat mensen hier op een deftige manier kunnen wonen, werken en leven”, stelt Caroline.

    Wij moeten samen onze verantwoordelijkheid nemen om de krapte op de arbeidsmarkt aan te pakken.

    Caroline pleit om te werken aan een inburgeringstraject, ook voor legale arbeidsmigranten. “Leer hen de taal kennen en wijs hen op hun rechten. Wij moeten samen onze verantwoordelijkheid nemen om de krapte op de arbeidsmarkt aan te pakken. Dan moet de Vlaamse overheid ook bescherming garanderen”, besluit Caroline. 


Over de Auteur

Ronny Wolfcarius

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant