Nieuws

LOKAAL: Carina Jankowski is lijsttrekker voor Vooruit Diest

Vooruit Lokaal

Sunday 02

October 2022 21:29

Met nog 2 jaar te gaan tot de gemeenteraadsverkiezingen, maakte Vooruit Diest dit weekend haar lijsttrekker bekend.

Voorzitter en gemeenteraadslid Carina Jankowski, zal de Diestse socialistische lijst trekken. Op 13 oktober 2024 kan je haar dus op plaats 1 vinden op de lijst van Vooruit. Haar politieke carrière startte 10 jaar geleden met haar eerste deelname aan de gemeenteraadsverkiezingen van 2012.

‘Ik ben bijzonder trots dat onze Algemene Ledenvergadering mij het vertrouwen gaf om onze lijst te trekken. We gaan heel duidelijk onder de naam ‘Vooruit’ naar de verkiezingen. We willen en hoeven ons niet onder een andere naam te verschuilen. Nationaal zitten we in de lift en ook lokaal worden onze inspanningen steeds meer gezien en geapprecieerd. In september 2019 scoorde onze partij op nationaal vlak nog 8,4% in de peilingen, terwijl de peilingen van september een verdubbeling aantonen. Maar liefst 16,8% kiest nu voor de socialisten,’ zegt Carina Jankowski.

Een sociaal beleid dat systematisch wordt geruïneerd is pijnlijk voor een socialist.

‘Mijn doel is om met Vooruit terug in het bestuur te zetelen. En dat de socialisten in Diest nodig zijn, wordt alsmaar duidelijker. Het sociaal beleid wordt stap voor stap verbrijzeld en dat is als socialist pijnlijk om te zien. We zitten nu met een 2e crisis die we uiteraard ook lokaal voelen en de zorgen worden groter. Ook de groep inwoners die het steeds moeilijker krijgt groeit alsmaar. Het is nog maar een schim ten opzichte van tijden waarin dit de bevoegdheid van onze eigen Willy Goos was,’ aldus Jankowski. ‘Het is nú aan het bestuur om stil te staan bij de realiteit en het beleid te hertekenen waar mogelijk. Begrip voor mensen in nood en de oprechte wil om doelgerichte, essentiële oplossingen uit te werken, dat is materie voor socialisten. Punt.’

Een versnelling hoger schakelen, met gerichte doelen!

Naast het herwaarderen van het sociaal beleid belooft Jankowski de Diestenaar ook oprechte inspraak; enkel beloven is onvoldoende en niet rechtvaardig. En daarmee bedoelt ze klaar en duidelijk de problemen rond de ontwikkeling van de Warande.

‘Als verkozen politicus heb je een verantwoordelijkheid naar je burgers toe. Je voert namelijk beleid ten dienste van de bevolking, niet om jezelf te profileren. Zeker wanneer het over plannen gaat die voor de volgende 30 jaar bepalend zijn voor onze stad. De inspraak die aan de sporters en clubs werd beloofd is uitgedraaid op een regelrecht fiasco. Van alle inspanningen die ze deden om onderzoek te voeren naar de beste opties en gesprekken met experts, blijft weinig tot niets over. Iedereen werd wel iets beloofd, goed wetende dat dit niet haalbaar was,’ vertelt Carina. ‘De gevolgen kennen we allemaal: petities, open brieven, ontgoochelde en boze reacties op sociale media,… Een ware opstand! Na 4 jaar van een nieuw stadsbestuur staat de Diestse sportwereld werkelijk op zijn kop! Mijn visie en die van onze partij is duidelijk. Waardeer de sporters en toon dat je hen respecteert! Luister oprecht en neem hun adviezen au sérieux. Zij zijn de experts en hebben alle ervaring in huis. Samen een sterk plan opmaken dat gedragen wordt door de clubs, dat is de enige juiste weg.’

Ook een duidelijk programma om de stad verder te verduurzamen wil Carina op zich nemen. Als leerkracht hoort ze elke dag dat kinderen en jongeren hiervan wakker liggen. ‘Als beleidsmaker is het je taak om vooruit te denken aan de volgende generaties. Het is nu om een concrete toekomstvisie op te maken om Diest verder duurzaam ontwikkelen. En die verduurzaming moet uiteraard voor iedereen toegankelijk zijn. Dat is ook aan een stadsbestuur om hier de nodige middelen te voorzien - dus niet af te bouwen -  en zich niet te verstoppen achter middelen van de Vlaamse overheid. Mobiliteit is hier onlosmakelijk aan verbonden. Parkeren betalend maken in de stationsomgeving is voor mij dan ook een onbegrijpelijke beleidskeuze. De duurzame reiziger moeten we verwennen, niet ontmoedigen,’ sluit Jankowski af.

Als 3de actiepunt haalt de Vooruit lijsttrekker de Halve Maan aan.

‘De beleidsvisie van de provincie betreffende de provinciedomeinen is een doorn in het oog van de Diestenaar. Na het bericht van het systematisch sluiten van de provinciale openluchtbaden, stond de Diestenaar letterlijk aan het stadhuis. Met onze Vooruit-fractie maakten we een motie op voor het provinciebestuur om de sluiting tegen te houden. Deze motie mondde uiteindelijk uit in een gezamenlijke motie over de partijgrenzen heen,’ herhaalt Jankowski. ‘Het uitblijven van een structureel overleg met positief resultaat tussen het Diestse stadsbestuur en het provinciebestuur (beiden Open Vld en DDS/CD&V) bleef uit. En dat heeft de Diestenaar geweten. Wanneer we dit tij willen keren zal de Diestenaar niet enkel met de gemeenteraadsverkiezingen de juiste keuze moeten maken, maar ook op provinciaal niveau. Het is dus aan hen. Ik doe het met de Vooruit-collega’s alvast heel graag!’ sluit Jankowski af.

Met een sterk team naar de verkiezingen!

Uiteraard is er een sterk team nodig om naar de verkiezingen te trekken. ‘Een succesverhaal schrijf je samen. Dat besef ik maar al te goed. Daarom is een stevig team, met diverse achtergrond en gevarieerde expertise cruciaal.  Zo kan je samen een sterk plan opmaken om de kiezer te overtuigen waarom Vooruit opnieuw nodig is en vooral dat we de kennis in huis hebben. De juiste vrouw of man, op de juiste plaats. Dat is hoe je het meest bekwame stadsbestuur samenstelt. Ik hoop van harte dat de Diestenaar mij en de hele ploeg van Vooruit Diest die kans zal geven, om te bouwen aan een gezonde, duurzame en eerlijke stad. Ze zullen geen spijt hebben. Vanaf nu ga ik met volle kracht #Vooruit!’ sluit Jankowski af.

 

 


Ga naar Vooruit Lokaal
Over de Auteur

Vooruit Lokaal

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant