Nieuws

LOKAAL: Buurt denkt mee over oplossingen verkeerveiligheid Kiewit Banneux

Vooruit Hasselt

Thursday 14

December 2023 19:41

Overmatig sluipverkeer, dat was de conclusie die stad Hasselt trok na een jaar van metingen en mobiliteitsstudie in de wijken Kiewit en Banneux. “Zo komen er in de Kiewitstraat op weekdagen zo’n 4500 auto’s door. Onze onderzoeken tonen aan dat 40% van die auto’s daar eigenlijk niet moeten zijn, zij gebruiken de wijk enkel om de drukke Kempische Steenweg en Genkersteenweg te omzeilen”, stelt schepen van mobiliteit Marc Schepers. Ook de Borggravevijverstraat slikt tijdens de spitsuren bijna 500 wagens, waar minstens 1 op 2 er eigenlijk niet hoort. “Al dat extra verkeer dat veel te vaak aan een hoge snelheid rijdt in straten die daar niet voor bedoeld zijn, dat zorgt natuurlijk voor onveilige situaties. Zeker in de buurt van scholen of andere plekken waar veel fietsers en voetgangers zijn”

Schepers, die zoveel mogelijk Hasseltse deelgemeenten en wijken verkeerveiliger wil maken, ziet twee mogelijk oplossingen voor al dat sluipverkeer. “Je kan filters plaatsen, dus een knip in de route, of de circulatie in de wijk aanpakken waardoor je er gewoon weg niet meer sneller kán doorrijden”, aldus Schepers. Wat de uiteindelijke oplossing wordt, ligt nog niet vast. “Hiervoor gaan we eerst ten rade bij de buurt, via een infomarkt”, verklaart de schepen. “Wij hebben natuurlijk een duidelijke visie als het gaat over verkeersveiligheid, maar het belangrijk dat de bewoners met ons meedenken, zij kennen tenslotte de omgeving het best.”

Het verbeteren van de fietsinfrastructuur en het optimaliseren van een veilige schoolomgeving waren andere agendapunten tijdens die infomarkt. “Het werd een boeiend gesprek met onze inwoners. Nu gaan we met deze input verder aan de slag”, besluit de schepen.

Over de Auteur

Vooruit Hasselt

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant