LOKAAL: Buste van 'Pitta Half-Elf' onthuld in Kammenstraat
Helmut Jaspers
BediendeSunday 28
May 2023 10:26
De laatste Essense heks ‘Pitta Half-Elf’ is vereeuwigd in de Kammenstraat, haar laatste woonplaats. Na een wandeling met de dorpsgids waren heel wat omwonenden getuige van de onthulling van de buste, een kunstwerk van Emiel Uytterhoeven. Ook de Essense Heksen waren aanwezig.
De naam “Pitta Half-Elf” verwijst naar Petronella Van Der Heyden, overleden in 1912 en gekend als de laatste heks van Essen.
Mondig buitenbeentje
Petronella was een Nederlandse weduwe die met haar bok bij boeren langsging om geiten te dekken. Ze kreeg hiervoor een borreltje waardoor ze regelmatig dronken over straat liep. Ze was mondig, een buitenbeentje. Door haar donker uiterlijk en armoedige zwarte rouwkledij, beschreef men de mondige vrouw als heks.
Ze was een zondebok voor alles wat misliep in de maatschappij. Haar bijnaam kreeg ze na het drinken van borrels waardoor ze onvast over straat liep. Haar muts stond dan scheef op haar hoofd, op “half elf”, zoals de Essenaren zeggen.
Buste op laatste woonplaats
Pitta Half-Elf inspireerde heel wat mensen. Zo vertelde Alfons Tireliren heel wat verhalen over haar. Kunstenaar Emiel Uytterhoeven maakte 26 jaar geleden een beeld in hardsteen: de buste die nu in de Kammenstraat staat.
Geschonken door het Gemeenschapsonderwijs
Schepen Helmut Jaspers (Vooruit) vertelt: “Het beeld maakte deel uit van een cultuurproject van het vroegere Erasmusatheneum. De toenmalige directeur, wijlen Hugo Tops, hield van cultuur en plaatste heel wat kunstwerken op de sites van de scholen. De buste van Pitta Half-Elf stond lang op de Coconschool in Heikant. Het Erasmusatheneum – nu WonderWereld Essen – schonk het aan de gemeente.”
Samen met buurtbewoners, de dorpsgids en de Essense Heksen werd de buste op 27 mei onder een stralende zon onthuld. Het werk staat in de Kammenstraat, in de straat waar Petronella of Pitta Half-Elf laatst woonde.
Symbool voor openheid van denken en tolerantie
“Dit beeldje, toont een vriendelijke, oude grootmoeder die nu tevreden naar de buurt, naar de wijk kijkt. En dat is waarschijnlijk wat Pitta zelf ook was, een beetje een vreemde maar lieve oude grootmoeder. Pitta was natuurlijk geen heks, maar eerder een bijzondere volksvrouw, misschien wat anders dan anderen. Of misschien dacht ze niet of minder wat anderen vonden dat ze moest denken, of geloofde ze niet of minder in dan waarin anderen vonden dat ze moest geloven.
Als je wil kan dit beeldje dan ook symbool staan voor openheid van denken, tolerantie en voor het bestrijden van vooroordelen.”, aldus nog schepen Helmut Jaspers.
De bewoners van de Kammenstraat zullen Pitta ongetwijfeld koesteren…
Ga naar Helmut Jaspers
Over de Auteur
Helmut Jaspers
BediendeDeel dit artikel met je vrienden.