Nieuws

LOKAAL: Hoe meten we de impact van de Nieuwe Vesten? Laat alle Mechelaars mee verkeer tellen.

Vooruit Mechelen

Thursday 02

March 2023 13:17

MECHELEN, 2 maart 2023 - Afgelopen gemeenteraad werd het voorstel voor verschillende meetpunten op de Nieuwe Vesten weggestemd door de meerderheid. Het stadsbestuur haalde praktische en financiële argumenten aan. Vooruit Mechelen komt daarom met een concreet alternatief: laat alle Mechelaars mee het verkeer tellen. “Burgerwetenschap is in heel wat steden ondertussen een evidentie. Het Mechels stadsbestuur startte de legislatuur met de ambitie om het participatielabo van Vlaanderen te worden. Wel, dit voorstel biedt hen de kans om deze ambitie alsnog voor een stukje waar te maken,” stelt Thijs Verbeurgt, fractieleider van Vooruit in de Mechelse gemeenteraad.

Het was bij momenten een hallucinant debat in de Mechelse gemeenteraad voorbije maandag. De meerderheid beweerde constructief alle voorstellen rond de Vesten te willen bekijken, maar stemde vervolgens alle voorstellen weg. Ook het CD&V-voorstel om op extra punten doorheen Mechelen de impact op het verkeer te meten. Titelvoerend burgemeester Bart Somers beweerde dat iedereen graag wil dat het verkeer in zijn of haar straat wordt gemeten en dat daar simpelweg geen budget voor is. “Het stadsbestuur duwt op een jaar tijd het grootste mobiliteitsproject van de afgelopen 10 jaar erdoor en beseft plots dat er geen budget is om de impact grondig en breed te meten? Dat is toch onbegrijpelijk,” aldus Verbeurgt. 

De Vooruit-fractie komt daarom met een betaalbaar en haalbaar alternatief: burgertellingen. Iedereen is ondertussen vertrouwd met de vogel- of vlinderteldagen van bijvoorbeeld Natuurpunt. Wel, ook voor verkeer bestaan onderbouwde systemen voor burgertellingen. ‘Telraam’ bijvoorbeeld is een organisatie die verkeerstellingen door burgers ondersteunt en begeleidt. Door gebruik te maken van digitale meettoestellen en artificiële intelligentie, kunnen data over geheel Mechelen verzameld worden en zo krijgt men een helder beeld van totale verkeersimpact.  “Mechelen is een stad vol geëngageerde en gemotiveerde burgers. De heraanleg van de Vesten is een thema dat leeft onder alle Mechelaars. Laat ons die energie gebruiken om goed in kaart te brengen waar het misloopt en waar het beter kan en moet. Zo maken we samen het verschil en kunnen we het beleid bijsturen. Daar kan toch niemand tegen zijn?” besluit Thijs Verbeurgt. De Vooruit-fractie zal dit voorstel voorleggen op de volgende gemeenteraad.


Ga naar Vooruit Mechelen
Over de Auteur

Vooruit Mechelen

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant