Nieuws

Brussel verdient beter, Brussel moet beter

Hannelore Goeman

Fractieleider Vlaams parlement

Friday 17

December 2021 10:13

 Opinie 
"Het wordt tijd dat Brussel beter doet, dat Brussel toont wat ze waard is." Dat stelt Hannelore Goeman, fractieleider in het Vlaams Parlement in dit opiniestuk. "Dat moet altijd en overal de ambitie zijn. Brussel niet als boksbal maar als aanjager van Vlaanderen."

Brussel is vaak de boksbal van Vlaanderen. Vaak zijn de aanvallen goedkoop en onterecht, maar niet zelden ook zijn ze ook terecht. Het wordt tijd dat Brussel beter doet, dat Brussel toont wat ze waard is. Dat vraagt moed, visie en daadkracht.  

Brusselaar zijn in het Vlaams Parlement is geen dankbare plek. Dat kan ik u garanderen. Brussel is de favoriete boksbal van Vlaamse politici die graag de aandacht afleiden van de eigen problemen. Wel, Brusselaars kunnen tegen een stootje. Ze weten ook wat er schort aan hun stad. Ook ik ken de uitdagingen van Brussel, ze zijn immens. Meer nog, het zijn die uitdagingen die mij naar het Vlaams Parlement dreven.

Het wordt tijd dat Brussel beter doet, dat Brussel toont wat ze waard is. Dat vraagt moed, visie en daadkracht

Ik ken te veel "ketjes" die al van bij de start een vogel voor de kat waren. Wiens wieg hun toekomst te veel bepaalt en ik zie een Brussels onderwijs die worstelt om kansen te creëren. Dat aanpakken, vraagt visie vanuit Vlaanderen. Het is het Vlaams onderwijs dat Brussel er mee bovenop zal helpen, dat is mijn absolute overtuiging. De uitdagingen van het Brusselse onderwijs zijn immers de uitdagingen van Vlaanderen. Kinderen kansen bieden, ook in Brussel, vraagt engagement van Vlaanderen. 

Maar wanneer de uitdagingen al zo groot zijn, moet de Brusselse politiek er geen extra bij creëren. Het wordt tijd dat Brussel haar problemen onder ogen ziet. De Brusselse begroting, die recent nog door het Rekenhof werd afgebrand, is niet het gevolg van één minister of één regering die haar zaakjes niet op orde heeft. Het is het gevolg van een veel fundamenteler probleem. De Brusselse koterijen. Te veel structuren, te veel politieke lagen, te veel naast elkaar, te weinig met elkaar. 

Kinderen kansen bieden, ook in Brussel, vraagt engagement van Vlaanderen

Als Brussel haar problemen echt wil aanpakken, als Brussel echt kansen wil bieden aan alle Brusselaars, als Brussel de rekening op orde wil krijgen, dan moet het dringend eenvoudiger in Brussel. Kuis de chaos aan structuren nu eindelijk eens op. Maak komaf met al die nodeloze koterijen en baronieën. Maak van Brussel eindelijk één slagkrachtig geheel. Met één politiezone, één OCMW, één bestuurslaag. “Get shit done”, zoals mijn voorzitter zou zeggen. 

Want Brussel kan beter. Er zijn momenten dat we dat bewijzen, op momenten dat we politiek aan de kant schuiven. Zoals met de derde prik. Brussel lanceerde als eerste haar registratietool voor inschrijvingen voor de derde prik. Voor Vlaanderen en voor Wallonië. In Brussel prikken we nu sneller dan in Vlaanderen. Dat moet altijd en overal de ambitie zijn. Brussel niet als boksbal maar als aanjager van Vlaanderen.

Brusselaars willen vooruit, tijd voor de politiek om te volgen. Tijd om mee vooruit gaan, beste collega-Brusselaars!

Hannelore Goeman – fractieleider Vlaams Parlement Vooruit

 


Ga naar Hannelore Goeman
Over de Auteur

Hannelore Goeman

Fractieleider Vlaams parlement

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant