Nieuws

LOKAAL: Bouwproject Rongese Park is het eerste resultaat van het nieuwe vergunningenbeleid

Vooruit Hasselt

Thursday 13

July 2023 13:26

Begin dit jaar stelde schepen van stadsontwikkeling Marc Schepers het vernieuwde vergunningenbeleid van de stad Hasselt voor. “Met deze nieuwe set van beoordelingsregels voor nieuwbouwprojecten nemen we als stadsbestuur terug de regie in handen”, klonk het doen. “Projecten moeten namelijk meer zijn dan enkel het stapelen van stenen, ze moeten net helemaal op maat zijn van onze stad en haar inwoners én een maatschappelijke meerwaarde bieden.” Schepers legt via dat nieuwe vergunningenbeleid projectontwikkelaars dan ook op om bij te dragen aan de klimaatdoelstellingen, publiek groen, mobiliteitsoplossingen, betaalbaar wonen en integratie in de buurt.

 

De effecten lieten niet lang op zich wachten. De Hasseltse bouwpromotor Chateaux Real Estate heeft een vergunning bekomen om aan de Sint-Truidersteenweg, aan de voet van de brug, een park en nieuwe appartementen te realiseren. Het project dat 34 appartementen en 8 woningen telt ligt sterk in lijn met de wensen van het Hasseltse stadsbestuur. “Het resultaat van constructieve onderhandelingen tussen stadsdiensten en ontwikkelaar én een uitgebreide dialoog met de buurt”, aldus Schepers. “Als Hasseltse ontwikkelaar laten we onze plannen graag aansluiten op de initiatieven van de stad om kwalitatieve projecten te ontwikkelen en bij te dragen aan een positieve stadsontwikkeling,” vult Philippe Onclin van Chateaux Real Estate aan

 

Verborgen groen wordt park

Opvallend, het project zet vooral zeer sterk in op groen. “Over het belang van extra groen bestaat natuurlijk geen twijfel”, aldus Schepers. “Het aangrenzende Rongese park bood hier enkele interessante kansen.” Zo zorgt een grondruil tussen stad Hasselt en de ontwikkelaar ervoor dat het park uitgebreid kan worden. Ook komt er bijkomende groene toegang tot aan het park vanaf de Sint-Truidersteenweg. “Hierdoor engageert de ontwikkelaar zich bovendien om het Rongese park helemaal op te waarderen”, aldus Schepers. “Dat vernieuwde Rongesepark zal meteen ook de hele buurt opwaarderen”, gaat Onclin verder. “Aan de rand van het park zullen 8 woningen worden opgetrokken en ook vanuit de appartementen krijgen de bewoners een prachtig zicht over dit nieuwe stukje groen in de stad.” 

 

Ook aan de betaalbaarheid van een wooneenheden, een van de belangrijke krijtlijnen in het nieuwe beleid, werd gedacht. “Als stadsbestuur willen we natuurlijk iedereen de kans geven om in Hasselt te wonen, ook degene met een minder grote portemonnee”, stelt Schepers. “Het project voorziet ongeveer een 30% betaalbare wooneenheden. Momenteel lopen hierover gesprekken met de ontwikkelaar en Hacosi.” Daarnaast zet het project ook in op verschillende woontypologieën. “Er is plaats voor een gevarieerde mix aan appartementen en parkwoningen, met 1, 2 of 3 slaapkamer”, vult Onclin aan. 

 

Tot slot werd er ook werk gemaakt van verschillende mobiliteitsoplossingen. “Het project voorziet ondergronds parkeren, niet enkel voor de bewoners van het project maar eveneens voor de buurt, een welkome parkeeroplossing voor de druk bevolkte wijk Runkst”, verklaart Schepers. “Daarnaast worden er met zo’n 122 fietsparkeerplaatsen én de aanwezigheid van deelwagens stevig ingezet op duurzame mobiliteit.”

De afspraken met de ontwikkelaar werden neergepend in de convenant, die vanavond ter goedkeuring wordt voorgesteld op de Hasseltse gemeenteraad. Bij een positieve uitkomst staat de lancering van de verkoop gepland voor het najaar 2023.

 

Meer informatie over het project kan je alvast terugvinden op www.rongese-park.be

Over de Auteur

Vooruit Hasselt

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant