Nieuws

LOKAAL: Bouw topturnhal start 2de helft 2022

Vooruit Hasselt

Wednesday 19

January 2022 10:42

Turnen zit in de lift, dat merken ze ook in Hasselt. “Onze drie Hasseltse turnclubs (Sta Paraat, Excelsior en Turn it) hebben momenteel zo’n 1300 leden en zien dat ledenaantal alleen nog maar stijgen”, weet schepen van Sport Habib El Ouakili. In deze drie turnclubs worden er niet enkel verschillende disciplines beoefend, er wordt geturnd op verschillende niveaus. “Ook op topsportniveau”, benadrukt El Ouakili, “we leveren al enkele jaren topturnsters af in Hasselt. Zo begon huidige Olympisch Kampioen en sportvrouw van het jaar Nina Derwael ooit op Hasselt matten. Ook grote namen als Julie Meyers, Erika Pinxten en Michelle Remen kregen hun opleiding in onze stad.”

Aan talent dus geen gebrek, de infrastructuur voor deze turnsters laat echter te wensen over. “Momenteel trainen deze turnclubs op 7 verschillende locaties, praktisch is dit helemaal niet evident. Eén van de locaties die exclusief en intensief wordt gebruikt door de turnverenigingen is in de Velodroom op de Kempische steenweg. Deze locatie, die zo’n 17 jaar geleden werd voorgesteld als tijdelijke oplossing, barst momenteel uit zijn voegen en is in zeer slechte staat. Die nieuwe turnhal is dus broodnodig”

 

Topturnhal

De nieuwe turnhal in Runkst zal alle faciliteiten hebben die turnsters nodig hebben in een trainingshal. Denk aan grote oefenruimtes, plaats voor video-analyses of trainersoverleg en bergruimte voor extra trainingsmateriaal. “Het is in de eerste plaats een trainingshal, waar de verschillende toestellen verankerd zullen worden.” De capaciteit van de tribunes van de huidige sporthal zal worden uitgebreid. Bedoeling is dat zowel clubs, als topsporters en recreanten terecht kunnen in de nieuwe trainingshal.

4,3 miljoen

De stad investeert zelf 3,5 miljoen in deze nieuwe turnhal. "Reeds bij aanvang van deze bestuursperiode hadden we het plan om een topsportturnhal te realiseren in Hasselt. Onze plannen werden met 800.000 euro ondersteund door Ben Weyts, Vlaamse minister van Sport, en kunnen weldra aangevat worden. Dat turnen in de lift zit, kent geen twijfel. Ook het aantal aantal Hasseltse jongens en meisjes die willen turnen, neem toe", aldus burgemeester Steven Vandeput.

De bouw van de topturnhal, die ondertussen werd toegewezen aan AVENIR architecten uit Herk-de-stad, staat gepland voor het najaar van 2022. “Als alle procedures vlot verlopen hopen we te starten na de zomer. De hal zou klaar moeten zijn eind 2023”, zegt schepen van gebouwen Laurence Libert. “Naast de nieuwe hal, wordt ook de oude sporthal gerenoveerd. Het sanitair wordt volledig vernieuwd, het aantal douches verdubbeld en we kiezen voor de nieuwste technieken op het vlak van ventilatie, verwarming en energieopwekking.”

 


Ga naar Vooruit Hasselt
Over de Auteur

Vooruit Hasselt

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant