Nieuws

LOKAAL: Bouw nieuw buurthuis voor wijk Watersportbaan gestart

Vooruit Lokaal

Thursday 04

May 2023 11:45

Astrid De Bruycker, onze schepen van Participatie en Buurtwerk, heeft op donderdag 4 mei 2023 de eerste werken aan het nieuwe buurthuis in de wijk Watersportbaan uitgevoerd.

“Een heuglijk moment voor de wijk! Sinds het verdwijnen van het ontmoetingscentrum De Kring, in het najaar van 2020, was er geen gelijkaardige plek meer in de wijk. We hebben gezocht naar dé perfecte plek en vonden die centraal in de wijk, goed zichtbaar, tussen de Electra, de Borluut en de Belvedère. ’t Wordt echt een huis voor én van de buurt. Studio Lauka heeft het ontworpen op basis van gesprekken met bewoners, hun suggesties, hun dromen… Nu gaat de eerste spade in de grond, de opening is voorzien midden volgend jaar.”

Het buurthuis krijgt een opvallende, vijfhoekige vorm. Het zal een polyvalente publieke zaal met bar, een keuken en een kleine vergaderruimte hebben. Luifels rondom zorgen voor beschutting voor ontmoetingen en activiteiten in openlucht. Verwarming en verkoeling gebeuren via een warmtepomp, er wordt gewerkt met duurzame bouwmaterialen, er komen zonnepanelen op het dak en het regenwater wordt opgevangen. De bouw van het buurthuis kost iets meer dan een miljoen euro en is mee mogelijk gemaakt dankzij subsidies van de Vlaamse Overheid (496.020 euro) en het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (165.135,53 euro). De Stad Gent betaalt precies 396.638,43 euro.

Onderdeel van totale vernieuwing van de wijk

Het nieuwe buurthuis is één van de eerste mijlpalen van de totale vernieuwing van de wijk. “We hebben de duidelijke keuze gemaakt om te blijven investeren in de wijk, ondanks moeilijke budgettaire omstandigheden. Op dit moment wordt er volop gewerkt aan een toekomstvisie voor de wijk - over nieuwe woonvormen, de inrichting van de publieke ruimte, de voorzieningen en diensten die hier moeten aanwezig zijn. Deze wijk is ontworpen en gebouwd in de jaren ’50, het is tijd voor vernieuwing – op mensenmaat, alles dichtbij, en vooral: samen met de bewoners. Die moet normaal in het najaar klaar zijn, dan komen we er mee naar de wijk zodat iedereen er ‘zijn gedacht kan over zeggen’.”

 

Alle info over de wijk Watersportbaan-Ekkergem vind je op de website van de Stad Gent


Ga naar Vooruit Lokaal
Over de Auteur

Vooruit Lokaal

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant