Nieuws

LOKAAL: Bouw kribbe in Vredeswijk absoluut nodig

Ronny Wolfcarius

Tuesday 27

September 2022 16:37

De bouw van een kinderopvang voor 36 kinderen en veertien nieuwe sociale woningen zorgt in de Vredeswijk in Lembeek al maanden voor beroering. De bewoners maakten gebruik van het initiatiefrecht op de gemeenteraad om hun ongenoegen te uiten.  Ze zeggen zich niet gehoord te voelen. 

Volgens de bewoners is de kribbe buiten proportie. Ze vragen zich ook af waarom hier geen mobiliteitsstudie uitgevoerd werd. De bewoners van de wijk stellen zich ook nog steeds vragen over de geplande veertien woningen, terwijl er een aantal leeg staan.

Burgemeester Marc Snoeck (Vooruit) weerlegt de bezorgdheden van de buurtbewoners. “We zijn vastberaden om dit dossier tot een goed einde te brengen”, zegt Snoeck. “Het algemeen belang is duidelijk aanwezig. Er zijn verschillende infomomenten georganiseerd. We hebben onszelf niets te verwijten.”

De extra woningen zullen volgens de burgemeester kleine en grote gezinnen helpen. “In 1957 werden er 96 sociale woningen gebouwd door de toenmalige huisvestingsmaatschappij”, aldus Snoeck. “Woonpunt Zennevallei wil er nu zeven woningen bouwen met drie slaapkamers en zeven woningen met vier slaapkamers. Op dit ogenblik staan er 274 gezinnen die voldoen aan de criteria om in zo’n huis te mogen wonen op een wachtlijst. De vraag is dus vele malen hoger.”

Dat er zoveel woningen leeg staan is ook logisch, aldus Snoeck. “Tot 2013 kon de maatschappij woningen apart renoveren”, legt hij uit. “Maar nu is men verplicht om dat met een architect en in groep te doen. Anders krijgt men geen financiering van de hogere overheid. In 2023 wordt er opnieuw een aanbesteding uitgeschreven om zestien woningen te renoveren. De mensen die daar wonen verhuizen tijdens die werken tijdelijk naar de leegstaande woningen.”

Voor het stadsbestuur hoeft er dan ook niets te veranderen. “Met de grote nood aan kinderopvang is er meer dan reden genoeg om dit project te verantwoorden”, besluit de burgemeester.


Ga naar Nieuws Vooruit
Over de Auteur

Ronny Wolfcarius

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant