Nieuws

LOKAAL: Boekstart bevordert lezen vanaf zeer jonge leeftijd

Helmut Jaspers

Bediende

Sunday 29

October 2023 15:53

De bibliotheek van Essen introduceert binnenkort Boekstart. Het project zal (groot)ouders letterlijk samen met hun (klein)kinderen van boeken laten genieten vanaf zeer jonge leeftijd.

Helmut Jaspers, schepen voor Cultuur (Vooruit), benadrukt het belang van dit initiatief dat zich richt tot de doelgroep van 0 tot 3 jaar.  “Het idee om Boekstart te introduceren werd enkele jaren geleden opgenomen in de meerjarenplanning van de bibliotheek. Het omvat investeringen in aangepast meubilair en kleuterpakketten.  Boekstart voorziet in twee pakketten voor ouders en kinderen, die samen lezen en de liefde voor boeken bevorderen”.

Boekstart gaat erom ouders en hun jonge kinderen de schoonheid en het plezier van boeken te laten ontdekken. Het is zowel educatief als gezellig. Het is bekend dat de woordenschat van baby's en peuters die regelmatig aan woorden worden blootgesteld, exponentieel groeit. Maar er is meer aan de hand dan alleen vocabulaire. “Door samen met je kind in boeken te duiken, introduceer je ze in een wereld van diverse woorden, concepten en ideeën,” vertelt schepen Jaspers. En het heeft een blijvende impact. Studies hebben aangetoond dat kinderen die al op jonge leeftijd worden blootgesteld aan boeken, het later makkelijker hebben op school.

De uitrol van Boekstart was gepland voor 2020, maar werd verplaatst naar eind 2023, begin 2024. Eerst door de COVID-19-pandemie en later omdat de bibliotheek het project ‘Essen Leest!’ binnenhaalde en we 7 schoolbibliotheken hebben ingericht.

Het belang van Boekstart wordt breed gedragen en de gemeente Essen, dat bleek uit de voorstellen en vragen die zowel vanuit de meerderheid, maar ook door de n-va-PLE-fractie hierover werden gesteld tijdens de jongste gemeenteraad. 

“Samen met de vernieuwing van het bibliotheekmeubilair van de jeugdafdeling, werden onlangs ter voorbereiding van Boekstart ook al nieuwe prentenboekenbakken aangekocht voor de zogenaamde ‘Tutterboekjes’, prentenboeken voor de allerjongsten.  Verder zal de collectie ook nog verder uitgebreid worden met een beperkt aanbod ‘bad- en frutselboekjes’”, aldus Jaspers.

Voor dit initiatief zal nauw samengewerkt worden met verschillende gemeentelijke en andere diensten, zoals Kind & Gezin.


Ga naar Helmut Jaspers
Over de Auteur

Helmut Jaspers

Bediende

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant