Nieuws

LOKAAL: Boekenkasten trappen de nieuwe wijkwerking van Bibliotheek Hasselt Limburg af.

Team Vooruit

Tuesday 26

October 2021 14:18

Recent werden de boekenkasten in de lokale dienstencentra Banneux en stadspark voorgesteld. “In deze boekenkasten voorziet de Bibliotheek Hasselt Limburg een selectie boeken die uitgeleend kunnen worden door bezoekers van deze dienstencentra én geïnteresseerde buurtbewoners”, leggen schepen Habib El Ouakili (RoodGroen+), bevoegd voor Bibliotheken en Dympna Meynen (N-VA), bevoegd voor lokale dienstencentra uit. Het is een initiatief van Bibliotheek Hasselt Limburg in samenwerking met lokaal dienstencentrum HOGEVIJF. “Deze boekenkasten zijn de ideale manier om de mensen op een laagdrempelige manier kennis te laten maken met het aanbod van de bib”, aldus Ouakili, “we hopen dat we op deze manier de actieve senior in de dienstencentra ook kunnen stimuleren tot een vervolgbezoek aan de bibliotheek.”

De compacte aangeboden collectie bestaat uit verschillende genres fictie en non-fictie over diverse onderwerpen. Fauna en flora, koken, creatief bezig zijn, sport… komen aan bod maar ook een moeilijker onderwerp zoals dementie is beschikbaar. De bibliotheek vindt het als partner van ‘Dementievriendelijk Hasselt’ erg waardevol om de betrokken mantelzorger, partner, vriend … te informeren.

“Zien lezen, doet lezen. Daarnaast zorgt de boekenkast ook voor een fijne dynamiek tussen de verschillende leesliefhebbers, of ze nu het dienstencentrum bezoeken of in de buurt wonen. Men leert elkaar kennen en leestips kunnen worden uitgewisseld. Zo wordt meteen de samenhorigheid versterkt”, aldus de schepenen.

Wijkwerking

Het initiatief kadert in de ambitie om terug in de verschillende wijken aanwezig te zijn. “Wij hebben momenteel twee drukbezochte kwalitatieve en complementaire vestigingen in Hasselt, namelijk vestiging Kuringen en vestiging Dusart. Maar er is te weinig aanbod in de wijken, terwijl hier wel behoefte aan is. Zeker bij de mensen die al een dagje ouder of minder mobiel zijn.”, verduidelijkt El Ouakili. “Deze legislatuur wordt er daarom terug ingezet op wijkwerking.”

Die wijkwerking wordt op verschillende manieren georganiseerd. “We willen eerst en vooral op een aantal vaste locaties in de wijken zorgen voor een doelgroepgericht aanbod. Vaste locaties zoals woonzorgcentra, ontmoetingscentra en de scholen”, weet El Ouakili. “De Dienstencentra Banneux en Stadspark beten de spits af”, vervolledigt Meynen, “we onderzoeken nu samen met de bibliotheek verder naar de optimale werking voor de inwoners van de woonzorgcentra.”

Dit najaar volgt het eerste buurtcentrum, namelijk De Magneet in de wijk Ter Hilst. “In Ter Hilst voorzien we dus materialen die tevens gebruikt kunnen worden door verschillende organisaties in de buurt die instaan voor de leesbevordering van anderstalige nieuwkomers.” Ook de verschillende scholen volgen dit najaar. “Klaslokalen, gangen of andere ruimtes worden ingericht tot volwaardige schoolbibliotheken.”

Naast de vaste locaties, wil BHL ook een reizende wijkbibliotheek creëren. ”We voorzien een apart aanbod dat in de wijk blijft circuleren bij verschillende bewoners. Hiervoor zijn we bezig met de ontwikkelen van een app Boekenbuur. Deze manier van werken zorgt niet enkel voor een doorgeefsysteem van boeken, mensen leggen nieuwe contacten en dat versterkt de sociale cohesie in de wijk.“

 

Praktisch:

Uitlenen en terugbrengen van de boeken in Dienstencentra Banneux en Stadpark kan vanaf 19 augustus elke werkdag van 10.00 tot 12.00 uur en van 13.00 tot 15.00 uur.

Over de Auteur

Team Vooruit

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant