Nieuws

LOKAAL: Bloemhulde aan het monument van de politieke gevangenen

Vooruit Boutersem

Monday 09

May 2022 15:41

Vandaag werd een herdenkingsplechtigheid georganiseerd in Boutersem. Einde Wereldoorlog II, 8 mei 1945, Bevrijding van de concentratiekampen.

Dank aan Bram Libotte, auteur van onderstaande toelichting en ondervoorzitter van ‘De vriendenkring van de Politieke gevangenen Boutersem en rechthebbenden’

WIJ HERDENKEN VANDAAG DE SLACHTOFFERS VAN DE NAZI- CONCENTRATIEKAMPEN. Zeven inwoners van het huidige Boutersem stierven er de marteldood. Het gaat om :

Emiel AUSSELOOS, lid van de N.K.B., aangehouden in Boutersem op 9 december 1943 op 34-jarige leeftijd. Echtgenoot van Maria Huion en vader van Josée en Georgina. Hij overleed vermoedelijk te Lübeck op 3 mei 1945 en ligt begraven in Sandbostel.

Paul DEFILLET, aangehouden in Brussel op 2 september 1942 op 37-jarige leeftijd. Zoon van Remigius Defillet en Mathilde Fontaine. Hij overleed vermoedelijk in Ellrich, een subkamp van Dora en werd er begraven.

Polydor DEWAELHEYNS, lid van de N.K.B., aangehouden in Boutersem op 9 december 1943 op 46-jarige leeftijd. Echtgenoot van Bertha Willems en vader van Eduard. Hij overleed in het werkkamp van Meppen-Versen, een Kommando van Neuengamme, op 13 december 1944 en werd gerepatrieerd naar Boutersem.

 

Pierre Marie Marcel PEETERS, lid van de N.K.B., aangehouden in Boutersem op 9 december 1943 op 23-jarige leeftijd. Echtgenoot van Maria Buvé en vader van Rosette. Hij overleed vermoedelijk begin mei 1945 in Sandbostel en ligt er vermoedelijk ook begraven.

Jozef VANDENBEMPT, lid van de N.K.B. en werkweigeraar, aangehouden in Vertrijk op 2 augustus 1944 op 20-jarige leeftijd. Zoon van Victor Vandenbermpt en Maria Vanmol. Na de bevrijding door de Amerikanen, overleed hij in Lindig, vermoedelijk door verzwakking wegens het zware werk in de ondergrondse Messerschmitt fabriek van Kahla. Hij ligt begraven in een massagraf langs de Bachstrasse in Kahla.

Veldwachter Lambert WILLEMS, aangehouden in Boutersem op 9 december 1943 op 50-jarige leeftijd. Echtgenoot van Eugenie Pleysier en vader van Denise en Robert. Hij overleed vermoedelijk op 29 april 1945 in Ravensbrück, net voor de bevrijding van het kamp door het Rode Leger. Zijn graf werd nooit gevonden. Joseph Albert WOUTERS, lid van de N.K.B., aangehouden in Boutersem op 9 december 1943 op 25-jarige leeftijd. Echtgenoot van Anastasia Vandeborne en vader van Suzanne. Hij overleed vermoedelijk in Hamburg op 4 juni 1945 aan de gevolgen van vlekkoorts. Na de oorlog werden zijn stoffelijke resten gerepatrieerd

 

 

 

Foto's: Bloemhulde aan het monument van de politieke gevangenen op de Leuvensesteenweg.

 

 

 

 

 

 

terug naar de homepagina 

 

 


Ga naar Vooruit Boutersem
Over de Auteur

Vooruit Boutersem

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant