Nieuws

LOKAAL: Blankenberge - Werking restafvalcontainer vereenvoudigt

Vooruit Lokaal

Friday 19

May 2023 21:18

Het lokaal bestuur zet al jaren in op ondergrondse (rest)afvalcontainers. Dit om een extra service te bieden waarbij je 24 uur op 7 restafval kan deponeren. Vanaf 15 mei 2023 vereenvoudigt de procedure.

Tot voor kort kon je enkel de meest recent geplaatste ondergrondse afvalcontainers gebruiken wanneer je vooraf registreerde en een ‘restafvalpas’ aanschafte. Toeristen en tweedeverblijvers maakten echter weinig gebruik van deze mogelijkheid. Daardoor verdween restafval vaak in de vuilbakken op het openbaar domein of werd dit gedumpt als sluikstort.

Schepen van Afvalbeheer, Jurgen Content: “Daar komt nu verandering in, dankzij de samenwerking tussen IVBO en het lokaal bestuur Blankenberge. Vanaf 15 mei hoef je je niet langer vooraf te registreren om de ondergrondse containers te gebruiken. Installeer gewoon de gratis app Wastedrop® op je smartphone. Daarmee scan je de QR-code aan de afvalcontainer Je betaalt via de app de democratische prijs van € 1. Daarna gaat het luik open en ‘drop’ je je afval. Zo krijgt iedereen de kans om zijn afval op een vlotte en propere manier kwijt te geraken.”

Ben je in het bezit van een restafvalpas?

Als geregistreerde gebruiker heb je een Restafvalpas. Die kan je in de toekomst gewoon blijven gebruiken. Iedere afvalcontainer is uitgerust met een weegschaal. Gebruik je de container? Dan weegt die het aantal kilogram restafval dat werd gedeponeerd. Het nettogewicht wordt aangerekend, je betaalt dus een bedrag per kilo afval (€ 0,12 per kilo). Wie goed sorteert en minder restafval produceert, zal dus minder betalen.

Blankenberge hoopt met deze ingreep op korte tijd de hoeveelheid sluikstort en stedelijk afval gevoelig te verminderen en naar een nog nettere en aangenamere stad te evolueren. Bijkomend voordeel is dat de ondergrondse containers minder geurhinder veroorzaken en de meeuwen geen kans krijgen om de afvalzakken open te pikken. Ondertussen staan er tien ondergrondse restafvalcontainers in Blankenberge.

De locaties van de restafvalcontainers vind je hier: https://www.blankenberge.be/ondergrondse-afvalcontainers


Ga naar Vooruit Lokaal
Over de Auteur

Vooruit Lokaal

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant