Nieuws

LOKAAL: Blankenberge - Lokaal bestuur zet volop in op gezond ouder worden.

Vooruit Lokaal

Monday 08

May 2023 20:05

Op de vijfde Preventietop van Logo Brugge-Oostende vzw, tekende onze stad, samen met enkele lokale besturen uit de regio een engagementsverklaring om het thema 'Gezond ouder worden' te bekrachtigen.

Elke inwoner verdient het om gezond ouder te worden. Maar heel wat mensen kunnen daar wat hulp bij gebruiken. Schepen van Welzijn, Annie De Pauw: “Gezond ouder worden, dat doe je niet alleen. Voldoende bewegen, gezonde voeding en deelnemen aan sociale activiteiten zijn essentiële bouwstenen voor een gezond en gelukkig leven.”

Gezond ouder worden dankzij sterke gezondheidsvaardigheden

Om deze bouwstenen te ontwikkelen heb je sterke gezondheidsvaardigheden nodig. Vaardigheden waardoor iemand gemakkelijk gezondheidsinformatie kan vinden, begrijpen, beoordelen en uiteindelijk ook toe te passen. Iemand met sterke gezondheidsvaardigheden kan zelf gezonde(re) keuzes maken, en bijgevolg gezond ouder worden.

Deze gezondheidsvaardigheden zijn ook gekoppeld aan eenzaamheid. Dezelfde aspecten verhogen ook het risico op eenzaamheid. Denk maar aan chronisch ziek zijn, psychische kwetsbaarheid, armoede, laag opleidingsniveau, alleen wonen, recent verhuisd zijn, ouder worden, van vreemde origine zijn, … Lokale besturen die op gezondheidsvaardigheden inzetten, pakken dus meerdere kwesties tegelijkertijd aan. Blankenberge ondertekende het addendum ‘Gezond ouder worden’. Hiermee engageert de stad zich om expliciete aandacht te hebben voor gezondheidsvaardigheden. 


Ga naar Vooruit Lokaal
Over de Auteur

Vooruit Lokaal

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant