Nieuws

LOKAAL: Bierbeek: sociaal, duurzaam én lekker

Vooruit Bierbeek

Friday 06

May 2022 20:43

Na goedkeuring op de gemeenteraad starten we met een nagelnieuw concept: een coöperatieve vennootschap - sociale onderneming voor de uitbating van Bistro de borre. Samen met De Winning vzw en Zorggroep Sint-Kamillus willen we mensen met weinig kansen op de arbeidsmarkt toch perspectief bieden.

Er werd gekozen voor een coöperatieve structuur zodat de vennoten ten allen tijde inspraak hebben en daadwerkelijk kunnen besturen. De keuze voor een sociale onderneming kwam er omdat de sociale doelstellingen primeren boven het streven naar financiële meerwaarde.

De Winning geeft al blijk van een professionele aanpak in Bistro Het Vinne in Zoutleeuw en Bistro Bovy in Heusden-Zolder, met telkens hetzelfde concept van duurzame horeca in de nabijheid van natuur, cultuur en toerisme. Zorggroep Sint Kamillus zoekt voor hun cliënteel voortdurend naar tewerkstellingskansen of arbeidsmatige activiteiten als opstap naar tewerkstelling. De gemeente Bierbeek heeft zich hiervoor als werkgever in het verleden altijd opengesteld met stages, vrijwilligerswerk of andere afspraken zoals met de Jobbus.

 

Met Bistro de borre willen we met een lokaal ingebed horecaproject mensen uit de kansengroepen integreren op de arbeidsmarkt, eerlijke en duurzame handel promoten door het aanbieden van bio-, korte keten en Fair Trade-producten en een verbindende rol spelen in het lokale gemeenschapsleven.

Het is bij die horeca-activiteit uitdrukkelijk de bedoeling dat er wordt samengewerkt met lokale producenten die inzetten op de korte keten. We hebben daarbij aandacht voor àlle horeca-zaken in onze gemeente: Bierbeek wil zich profileren als “lekkere gemeente” naast de groene en de culturele vlag die wij al uitdragen.


Ga naar Vooruit Bierbeek
Over de Auteur

Vooruit Bierbeek

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant