Nieuws

LOKAAL: Bibliotheek Hasselt creëert nieuw en gezellig leeshoekje voor baby’s en peuters

Vooruit Hasselt

Wednesday 26

April 2023 16:37

Ouders kunnen vanaf vandaag met hun jonge kroost terecht in de nieuwe baby- en peuterleeshoek van Bibliotheek Hasselt Limburg. Schepen van onder meer jeugd, onderwijs en bibliotheken Habib El Ouakili: “Op onze jeugdafdeling voorzien we een gezellig leeshoekje, helemaal ingericht op maat van jongeren kinderen. Denk aan lage boekenbakken, speelmatten en leuke zitkussens. Er werd zelfs geïnvesteerd in een verschoontafel.”

 

Bibliotheek Hasselt voorziet in de nieuwe leesruimte een aanbod van om en bij de 400 boekjes, speciaal gericht op kinderen van 0 tot 2 jaar. “We hebben hier vooral aandacht voor boekjes die kindjes zelf kunnen bekijken en vastpakken. Bijvoorbeeld boekjes met stevige zwart-wit contracten – aangezien baby’s de eerste maanden nog geen kleuren kunnen zien – of boekjes met flapjes, schuivertjes en liedjes.” Natuurlijk is er ook een hele collectie van leuke, korte verhaaltjes die ouders kunnen voorlezen.  

 

Het peuterhoekje kadert in ‘Boekstart’, een project van ‘Iedereen Leest’, dé organisatie als het gaat om lezen en leesbevordering. El Ouakili: “Met dit nieuwe leeshoekje willen we natuurlijk hele jongeren kinderen bewust maken van leesplezier.” Een belangrijke opdracht voor de schepen. “Taal is bijzonder belangrijk in onze samenleving. Je hebt het niet enkel dagelijks nodig, het is een cruciale factor om je dromen te realiseren. We merken dat, wanneer kinderen en jongeren onze taal niet voldoende onder de knie hebben, ze daardoor hun kansen in het leven niet optimaal kunnen benutten.”

 

Kindjes die van bij de geboorten met verhaaltjes, liedjes en versjes worden verwent, leren bovendien veel sneller nieuwe woorden en zinnen. Het stimuleert hen ook om later zelf te beginnen lezen. “Hoe jonger kinderen dus in contact komen met boeken, hoe beter ze onze taal machtig zijn én hoe gemakkelijker ze het zullen hebben in school”, verklaart El Ouakili. “En niet onbelangrijk natuurlijk: samen in boekjes kijken, zorgt voor levenslange herinneringen aan warme momenten.”  

 

 

Stad Hasselt wil dan ook zo vroeg mogelijk inzetten op taalstimulering. “We hebben natuurlijk tal van projecten rond taalstimulering onze stad. Om de jongste doelgroep te bereiken werken we al jaren samen met partner Kind&Gezin voor het project Boekstart.” Bij een consult op 6 maanden kunnen jonge gezinnen een babyboekenpakketje afhalen, later op 15 maanden krijgen ze een peuterbon. “Hiermee kunnen ze in onze bibliotheek terecht voor een peuterboekenpakketje”, duidt de schepen. “Door de materialen op deze manier te verspreiden, bereiken we een groot publiek en bieden we alle kinderen gelijke kansen.” Naast de pakketten van Boekstart deelt Stad Hasselt aan elke 2,5 jarige het boekje ‘De eerste schooldag van Milan’ van Kathleen Amant (Uitgeverij Clavis) uit.

 

Over de Auteur

Vooruit Hasselt

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant