Nieuws

Vooruit voert actie tegen Vlaams woonbeleid “Overheid moet ingrijpen op woningmarkt”

Bertrand Demiddeleer

Voorzitter (gemeenteraad) Halle / Provincieraadslid Vlaams-Brabant

Thursday 30

June 2022 15:42

Halle, 29 juni 2022 - Vooruit klaagt met haar allereerste ‘Woonactie’ in verschillende Vlaamse gemeenten de problemen op de woningmarkt aan. “Voor een  gemiddelde woning moet je tegenwoordig al meer dan 60.000 euro aan eigen inbreng ophoesten. Zonder hulp van thuis, is dat een zeer moeilijke zaak. Wij vragen dan ook om de registratierechten op de enige, eigen woning te schrappen en de notariskosten te verlagen.” Om de woningprijzen te drukken, wil Vooruit voorrang geven aan startende kopers

 

“We zien dat onze woningmarkt steeds vaker investeerders aantrekt die meerdere woningen opkopen. Dit terwijl starters geen eerste woning meer kunnen kopen. De gemiddelde koopprijs in Halle is momenteel €320 000. Die ongelijkheid pakken we aan door investeerders uit de markt te houden in die buurten waar er een schaarste is aan betaalbare woningen. Zo geven we starters een eerlijke kans  op een betaalbare eigen woning. Investeerders zullen enkel nog kunnen kopen in deze buurten als ze bereid zijn te verhuren aan verlaagd tarief Een meer gelijke verdeling van het woonaanbod, zal de prijsstijgingen temperen”, zegt Bertrand Demiddeleer, provincieraadslid voor Vooruit.

 

Ook op de huurmarkt wil Vooruit dat de Vlaamse overheid corrigerend gaat optreden. De socialisten willen meer betaalbare sociale woningen, een tijdelijke bevriezing van de huurindexering en een rem op de huurprijzen.

“Op de huurindexering moeten we nu meteen ingrijpen. We vragen om die tijdelijk terug te brengen naar maximum 2%. In 2021 stegen in Halle de huurprijzen met 9%. De gemiddelde huurprijs in onze gemeente is €852. Veel huurders vielen afgelopen weken achterover toen ze plots meer huur moesten betalen Het gaat niet langer over een paar euro’s, zoals in gewone tijden. Het gaat plots over 40, 50 tot 80 euro extra per maand erbij.” zegt Demiddeleer. 

 

“Die stijgende huur komt bovenop de stijgende prijzen aan de pomp, de torenhoge energiefactuur en de duurdere rekeningen aan de kassa. De huurder wordt zo dubbel gestraft door de hoge inflatie.” vult Valerie Hamelryck, gemeenteraadslid voor Vooruit in Halle aan.  Met een nieuw instrument, de huurprijsrem, wil Vooruit de buitensporige huurprijzen bestrijden. “In een markt met een hoge vraag en een beperkt aanbod, komt het helaas voor dat verhuurders overdreven prijzen gaan vragen. Wij willen dat tegengaan met de invoering van een huurprijsrem in buurten die gekend zijn voor hun hoge huurprijzen en sterke prijsstijgingen. In die buurten wordt de verhuurder verplicht de marktprijs te volgen. Door een correcte prijs te eisen, belonen we de eerlijke verhuurder, halen we de huisjesmelkers eruit en houdt de huurder nog iets over aan het eind van de maand.”

Over de Auteur

Bertrand Demiddeleer

Voorzitter (gemeenteraad) Halle / Provincieraadslid Vlaams-Brabant

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant