Nieuws

Bert: “Kinderen die met een lege boterhamdoos naar school vertrekken, dat breekt mijn hart”

Team Vooruit

Tuesday 05

October 2021 16:37

 In de spotlight 

Een dik jaar geleden maakte Bert Moyaers zijn intrede in het federaal parlement. Reden genoeg om een eerste balans op te maken. Wij vroegen hem hoe hij het afgelopen jaar beleefde en wat zijn drijfveren zijn om aan politiek te doen.

Hoe ben je in de politiek terecht gekomen? 

Door een samenloop van omstandigheden. Als kind kwam ik in contact met een burgemeester die mij echt inspireerde, Firmin Steenbergen. Op school zag ik de film Daens en de schrijnende situatie waar de mensen in die tijd verbleven. Dat wakkerde mijn socialisme aan.

Als je dan zelf sociaal geëngageerd bent in het lokale verenigingsleven (jeugdhuis, voetbalclub en voorzitter jeugdraad), is de stap naar een politieke partij snel gemaakt. 

Vooruit betekent voor mij: samen streven naar geluk

Er was maar één partij voor mij. In 2006 kreeg ik een kans op de lijst voor de gemeenteraadsverkiezingen. Ik raakte tegen mijn verwachting in verkozen. Intussen ben ik lokaal burgemeester. Het meest heerlijke aan die functie? Dat je effectief dingen kan vastpakken en veranderen.

(Het artikel gaat verder onder de foto.)

Waar strijd jij elke dag voor binnen Vooruit? 

De naam zegt het eigenlijk zelf: iedereen moet erop vooruit gaan in het leven. Het principe van brood op de plank en rozen op tafel, dat lijkt heel normaal. Helaas is dat in vele gezinnen helemaal niet evident. 

In 2012 was onze lokale verkiezingsslogan: Iedereen heeft recht op een beetje geluk.

Vooruit betekent voor mij dus: samen streven naar geluk.

Voor mij zijn dat dan de vijf kostbaarste minuten van de dag

Hoe zie jij de weg Vooruit en hoe vertaalt zich dat naar een thema dat jou na aan het hart ligt?

Ik volg in het parlement de commissie Binnenlandse Zaken. Ik verdiep me in veiligheid (politie, brandweer, cybercrime). Hoe kunnen we mensen zo goed mogelijk beschermen, hoe kan iedereen zich veilig voelen in dit land? Dat zijn ook thema’s die me vanuit mijn ambt als burgemeester enorm bezighouden.

Ik ben het meest betrokken in de strijd tegen armoede en in het bijzonder kinderarmoede. Ook op lokaal vlak probeer ik dat met een sterk beleid aan te pakken. 

Zo zal er dit jaar een wensboom voor kinderen uit kansengroepen ontstaan. Een project dat door een Hart voor Limburg gesubsidieerd wordt. Kinderen uit alle deelgemeenten knutselden een boom samen met een kunstenaar. Op 11 november lanceren ze het project. 

We betrekken zo kinderen die het goed hebben, in het feit dat het niet zo evident is om elke dag in een knus huis te wonen waar alles meteen voorhanden is. Dat vind ik het mooie aan het project. 

(Het artikel gaat verder onder de foto.)

Wat is voor jou vandaag de grootste maatschappelijke uitdaging?

Veel te vaak zijn we alleen maar met onszelf bezig en klagen we over alles en nog wat. Het zou mooi zijn om af en toe ook eens links en rechts van ons te kijken. Om te zien of we door te helpen ook niet zelf wat meer voldoening krijgen. Geluk is het enige dat zich vermenigvuldigt wanneer men het deelt.

Wanneer en waar was je het gelukkigst?

De geboorte van mijn drie kinderen staat sowieso aan de top van mijn gelukkigste momenten. Net zoals mijn huwelijksdag met mijn allerbeste maatje Nathalie.

Ik denk dat we moeten proberen om elke dag een beetje gelukkig te zijn. Meestal bevatten kleine dagdagelijkse dingen ook een grote portie geluk. Elke dag gezond wakker worden, is eigenlijk al groot geluk dat je ervaart.

(Het artikel gaat verder onder de Facebookpost.)

Wat is je dierbaarste bezit?

Mijn gezin. Door mijn werk, zijn er dagen dat ik mijn kinderen haast niet zie. Soms beperkt het zich tot een snelle nachtzoen en heel kort iets tegen elkaar zeggen. Voor mij zijn dat dan de vijf kostbaarste minuten van de dag.

Wat is voor jou het dieptepunt van ellende?

Daarvoor wil ik vooral niet naar mezelf kijken. Minder leuke dingen die ik heb ervaren, komen in de verste verte niet in de buurt van wat andere mensen overal in de wereld meemaken. 

Ik ben een jonge vader en voor je kinderen wil je het allerbeste. Ik vind ook dat het ieders taak is om zo goed mogelijk voor alle kinderen te zorgen. Als ik dan weet dat veel kinderen met een lege boterhamdoos naar school moeten, breekt mijn hart.

Eenzaamheid is misschien wel één van de grootste ziektes van deze tijd

Wat is je meest typerende eigenschap?

Opgeven staat niet echt in mijn woordenboek. Zelfs in de meest uitzichtloze situatie probeer ik op een heel rustige manier te zien hoe we zo snel mogelijk de moeilijkheden achter ons kunnen laten.

Wie zijn je favoriete auteurs?

Bart Moeyaert. Ik hou van poëzie en ik heb altijd een klein dichtbundeltje ‘Verzamel de liefde’ van hem bij de hand. Wanneer ik mensen in de echt mag verbinden, zit er steevast een gedicht van hem in die ceremonie verwerkt.

Wie zijn jouw helden?

Mijn ouders zijn mijn echte helden. Zonder hen zou het onmogelijk zijn om het engagement op te nemen zoals ik dat vandaag en de afgelopen 15 jaar al heb gedaan. Ze hebben me veel normen, waarden en nuchtere levenswijsheden bijgebracht. En ja, regelmatig spellen ze me ook nog eens de les. ;-)

Welke karaktertrek vind je het meest irritant van jezelf?

Koppigheid komt het eerst bij mij op. Maar het is net die koppigheid die ervoor gezorgd heeft dat ik een aantal heel belangrijke beslissingen juist genomen heb in het leven. 

Misschien is het wel dat ik bepaalde dingen moeilijk uit handen kan geven. Daardoor stapelt veel ander werk zich op en is het soms chaos in mijn hoofd. Dingen leren loslaten, ja, daar heb ik het vaak moeilijk mee.

(Lees verder onder de foto.)

Welke karaktertrek vind je het meest irritant bij anderen?

Het overtuigd zijn van het eigen gelijk. Zelfs als men weet dat ze totaal fout zitten.

Mijn motto is: doe wel en zie niet om

Welke verleiding kun je niet weerstaan?

Zuurtjes… gewoon er nog maar aan denken, geeft me nu al water in de mond.

Welk levend persoon veracht je?

Ik ben geen haatdragend mens, maar ik hou niet van mensen die tweedracht zaaien. 

Waarvan heb je het meeste spijt?

Iedereen maakt wel eens fouten, ik uiteraard ook. Blijvend spijt hebben, helpt ons ook niet vooruit. Mijn motto is liever: “Doe wel en zie niet om!"

Hoe luidt je kernspreuk? 

Bloemen bloeien, ook als niemand er naar kijkt.

Ik denk dat er veel prachtige mensen vaak eenzaam zijn. Misschien is eenzaamheid wel één van de grootste ziektes van deze tijd.


Ga naar Nieuws Vooruit
Over de Auteur

Team Vooruit

Deel dit artikel met je vrienden.