Nieuws

Vooruit stelt zijn projectplan tegen vereenzaming voor: Berlare Verbindt

jan van hee

diensthoofd hoger onderwijs

Sunday 08

September 2024 19:05


De kandidaten van Vooruit in Berlare hebben een plan gemaakt om eenzaamheid in hun gemeente aan te pakken. Berlare, een van de gemeenten in Oost-Vlaanderen met veel oudere mensen, heeft namelijk een groot probleem met mensen die zich alleen voelen.

Het integrale plan vind je hier.

Belen Baevegem, kandidaat op de lijst van Vooruit Berlare, vertelt: “In mijn ervaring als zorgkundige merk dat spontaan bezoek van kinderen aan hun ouders of grootouders niet meer zo evident is als vroeger. Gezinnen hebben het druk en een ongedwongen koffieklets schiet er steeds meer bij in. Daarnaast zijn er ook veel mensen met weinig familiebanden.” 

Dat dit een groeiend maatschappelijk probleem is, beklemtoont Tania Sey, ook Vooruit-kandidaat: "Bijna één op de tien Belgen voelt zich vaak of altijd eenzaam. In Berlare is dat probleem net zo groot. Vooral ouderen, mensen met een beperking, en mensen zonder vrienden of familie hebben hier last van. Eenzaamheid kan leiden tot gezondheidsproblemen, meer angst en depressie."

Vooruit Berlare wil dit probleem aanpakken en stelt daarvoor een plan voor om mensen meer met elkaar te verbinden. Ze willen dat de gemeente niet alleen wacht tot mensen om hulp vragen, maar ook actief op zoek gaat naar mensen die eenzaam zijn. Ze willen samenwerken met verschillende organisaties, zoals sportclubs, socio-culturele verenigingen en de gezondheidszorg, om dit probleem aan te pakken.

Daarnaast wil Vooruit Berlare in de toekomst investeren in een buurtzorgcentrum en de bibliotheek. Deze plekken kunnen dan dienen als ontmoetingsplaatsen waar mensen samen komen en leuke dingen doen. 

Er komt ook een speciaal programma waarbij vrijwilligers gekoppeld worden aan mensen die eenzaam zijn. Deze vrijwilligers, of "buddy’s", zorgen voor een babbel, helpen bij kleine problemen en kunnen mensen doorverwijzen naar de juiste instanties. Er wordt extra aandacht besteed aan ouderen, mensen met een beperking en nieuwkomers die nog Nederlands moeten leren.

Daarnaast wordt er ingezet op campagnes om eenzaamheid bespreekbaar te maken en evenementen in alle deelgemeenten waar inwoners elkaar kunnen ontmoeten. 

De gemeente moet ook zorgen dat iedereen makkelijk toegang heeft tot diensten en activiteiten, vooral mensen met een mobiliteitsbeperking. 

Vooruit Berlare benadrukt dat de strijd tegen eenzaamheid een taak is voor iedereen: de gemeente, lokale organisaties en de inwoners zelf. Ze vragen het (toekomstig) gemeentebestuur en alle betrokkenen om samen te werken aan een warme en inclusieve gemeente waar niemand zich alleen hoeft te voelen.

Het integrale plan vind je hier

Over de Auteur

jan van hee

diensthoofd hoger onderwijs

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant