Nieuws

LOKAAL: Bellegembos wordt met 2 hectare uitgebreid dankzij grondaankoop door de stad

Vooruit Kortrijk

Wednesday 22

November 2023 15:10

Goed nieuws voor het bos- en natuurareaal in Kortrijk: de stad krijgt de kans om twee percelen met bestemming bosgebied, grenzend aan het Bellegembos, te verwerven. Deze uitbreiding van iets meer dan 2 hectare past volledig binnen de ambitie van de stad om 100 hectare extra natuur en bos te realiseren. De gemeenteraad beslist op de zitting van 13 november over de aankoop.

Bellegembos behoort tot één van de meest waardevolle bossen in West-Vlaanderen. Ondanks de geïsoleerde ligging bevat dit bos een grote soortenrijkdom en omvangrijke populaties van oude bosplanten (o.a. Boszegge, Slanke sleutelbloem, Bosanemoon, Wilde hyancint). De grote soortenrijkdom is te wijten aan het sterke reliëf in het bos: hoogteverschillen van 20 tot 40 m op hoogstens 200 m afstand zorgen voor grote verschillen in vochtigheid, met als gevolg een opeenvolging van diverse bos- en ondergroeitypes. De habitattypes ‘eiken-beukenbos met wilde hyacint’ en bronbos zijn aangeduid als natuurstreefbeelden. Enkele bronnetjes monden uit in een moeras van waaruit de Bosbeek ontspringt.

Met deze grondaankoop realiseren we opnieuw meer natuur en bos in Kortrijk. Ik ben de eigenaars dankbaar voor hun medewerking om zo één van de waardevolste bossen in onze provincie uit te breiden. Ik kijk al uit naar de beplanting er van in november 2024. Bert Herrewyn, schepen van schepen van Natuur, Klimaat en biodiversiteit. 


Ga naar Vooruit Kortrijk
Over de Auteur

Vooruit Kortrijk

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant