Nieuws

LOKAAL: Begraafpark Wildert genomineerd als ‘inspirerend groenproject’ en ‘pesticidenvrije groenrealisatie’

Helmut Jaspers

Bediende

Tuesday 20

December 2022 14:21

Jaarlijks organiseert de Vereniging voor Openbaar Groen de wedstrijd ‘Groene gemeente’. Daarbij nomineert ze gemeentelijke groenrealisaties.

De voorbije jaren werden al vier van de zes gemeentelijke begraafplaatsen omgevormd naar begraafparken.

Ook de begraafplaats Wildert werd de voorbije twee jaar ontruimd en heringericht.

De gemeente Essen gebruikt geen pesticiden meer.  Naast het vergroenen en aantrekkelijker maken van de begraafplaatsen werden deze elk ook voorzien van een modern afscheidspaviljoen en tevens onderhoudsvriendelijker ingericht zodat het gebruik van pesticiden intussen volledig verbannen is.

Helmut Jaspers, schepen van leefmilieu en begraafparken (Vooruit): “De herinrichting van het begraafpark Wildert is één van de winnaars in de categorie ‘begraafplaatsen - inspirerende groenprojecten’.  Bovendien kreeg het een label als ‘Beste pesticidenvrije groenrealisatie’. 

De herinrichting van begraafplaatsen ligt sowieso bij heel veel mensen gevoelig.  Dat beseffen we maar al te goed.  Er is door de medewerkers van onze milieu- en groendienst hard gewerkt om deze herinrichting op een serene, maar ook doeltreffende manier aan te pakken.  Zo voorzag het inrichtingsplan niet alleen een vergroening van het terrein, maar werd er ook aandacht besteed aan het toegankelijker maken van de site. De aanplant gebeurde met bij- en vlindervriendelijke beplanting.

“We beseffen maar al te goed dat het bannen van het gebruik van pesticiden zowel financieel als qua werklast en onderhoud geen evidentie was voor onze medewerkers. Maar gezondheid primeert nu éénmaal. Een duidelijke en meer dan verantwoorde beleidskeuze dus...   

Deze nominatie is dan ook een mooie aanmoediging en vooral ook een welverdiende pluim voor de medewerkers van onze milieu- en groendienst en het ontwerpteam van de intercommunale Igean”, aldus nog Helmut Jaspers.


Ga naar Helmut Jaspers
Over de Auteur

Helmut Jaspers

Bediende

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant