Nieuws

LOKAAL: Beersel Oud voorzitter Michel Ruykens overleden

Bertrand Demiddeleer

Voorzitter (gemeenteraad) Halle / Provincieraadslid Vlaams-Brabant

Friday 24

December 2021 17:54

Oud-schepen en oud-voorzitter Michel Ruykens is op 67-jarige leeftijd overleden. Hij was jarenlang een socialistisch boegbeeld in Beersel, boog zich over de moeilijke mobiliteitsdossiers in de gemeente en haalde de nationale media met het felbesproken seniorenbord dat hij aan Beerselse rusthuizen wilde introduceren.

Ruykens was actief in het verenigingsleven van Beersel en erg sociaal geëngageerd. Hij richtte onder andere Curieus Beersel op en was een drijvende kracht achter de jaarlijkse tentoonstelling tijdens de avondjaarmarkt. Vanuit dat engagement in het verenigingsleven zette hij de stap naar de lokale politiek. Eind januari 1997 maakte hij zijn debuut in de gemeenteraad van Beersel. Bijna een jaar later werd al benoemd tot schepen en dat bleef hij tot januari 2001. In 2007 mocht hij opnieuw een schepenambt opnemen. Hij bleef tot eind 2015 schepen en had Mobiliteit en Verkeer, Werkgelegenheid, Jaarmarkten, en Pensioenen en Verzekeringen onder zijn hoede. Volgens het bestuursakkoord dat toen bij het begin van de legislatuur werd afgesloten ging het ambt toen van het kartel Sp.a-Groen naar Open Vld en werd volgde Gilbert Wouters hem op. In juni 2018 raakte dan bekend dat Ruykens na dertig jaar geen kandidaat meer zou zijn voor de volgende verkiezingen. Het verlies van zijn echtgenote in 2015 viel hem toen nog erg zwaar. “Mocht zij er nog geweest zijn dan had ik wellicht nog verder gedaan maar nu is de leegte die ze achterlaat te groot”, liet hij optekenen bij zijn afscheid.

Als schepen van Mobiliteit belanden enkele moeilijke knelpunten op zijn bureau. Zo was er vaak discussie met buurgemeente Sint-Genesius-Rode over mobiliteitsdossiers zoals de herinrichting van de Zoniënwoudlaan met het keerpunt voor bussen dat er jaren later wel zou komen. Door de herinrichting van het Winderickxplein bleef de mobiliteit op de grens van Alsemberg en Rode vaak een twistpunt. En ook over de aanpak van het sluipverkeer in de Ingendaelwijk verschilden beide besturen vaak van mening zodat er vaak overlegd en bemiddeld moest worden.

Maar uiteindelijk zou Ruykens door één initiatief zelfs de nationale pers halen. In 2014 lanceerde hij een verkeersbord dat chauffeurs moest waarschuwen voor overstekende senioren. Het bord werd geplaatst aan woonzorgcentrum Zennehart nadat Ruykens zelf de mosterd haalde in Portugal. “Daar zijn de straten erg steil en zijn er geen voetpaden”, vertelde Ruykens bij de introductie. “Toen ik daar in 2008 op vakantie ging, viel mijn oog er op en nam ik een foto. Aangezien het rusthuis zelf vragende partij is voor waarschuwingsborden was dit het perfecte moment om ze te lanceren.”   

Op het einde was hij ook nog bestuurslid van Vooruit Halle, mar bracht het meeste van zijn tijd door in Middelkerke.

Michel overleed op 21 december na een langdurige ziekte.  We wensen zijn familie en vrienden veel stertke toe.


Ga naar Bertrand Demiddeleer
Over de Auteur

Bertrand Demiddeleer

Voorzitter (gemeenteraad) Halle / Provincieraadslid Vlaams-Brabant

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant