Nieuws

LOKAAL: Opinie: Bankkantoren verdwijnen uit straatbeeld en gaan digitaal

Ronny Wolfcarius

Tuesday 08

March 2022 14:50

We lezen het steeds vaker in allerhande krantenartikelen en zien het ook steeds vaker in het straatbeeld: bankkantoren verdwijnen uit het straatbeeld en zetten de stap naar digitalisering. Digitalisering is goed, maar kent ook nadelen.

Hoe verschilt bankieren zonder filiaal van traditioneel bankieren?

Branchless banking is een vorm van bankieren die al een tijdje bestaat, maar in het verleden niet zo populair was. Het wordt nu steeds populairder omdat het gemak biedt aan klanten die geen tijd hebben of niet in staat zijn om naar een bankfiliaal te gaan.

Enkele voorbeelden van bankieren zonder filiaal:

  • Mobiel bankieren: hiermee kunnen klanten hun rekeningsaldi controleren en overschrijvingen uitvoeren op hun mobiele apparaten.
  • Online bankieren: hiermee kunnen klanten alles doen wat ze kunnen doen in een geldautomaat of in een bankfiliaal via hun computer of mobiele apparaat.

 

Wat zijn de voordelen van een bankfiliaal?

Een bankfiliaal biedt een fysieke locatie voor klanten om banktransacties te raadplegen en uit te voeren. Het is een plek waar u een rekening kunt openen, geld kunt storten of geld kunt opnemen, of hulp kunt krijgen bij uw financiën. Daarnaast kan u hier ook een afspraak maken met uw persoonlijke adviseur, dewelke u zal bijstaan met raad en daad omtrent al uw bankvragen (ook kunt u bij de bank verzekeringen afsluiten of leningen aangaan).

Het grootste voordeel van een bankfiliaal is het hebben van persoonlijk contact. Vroeger kon men enkel bij de balie/het loket transacties laten uitvoeren door de bankbediende. Ondertussen ziet dit banklandschap er al heel wat anders uit. Heeft u vragen in verband met uw transacties/beleggingen/verzekeringen? Dan kan u een afspraak maken met uw adviseur, dewelke u kan helpen. Voor de mensen die digitaal niet volledig mee zijn, zijn fysieke bankkantoren vaak de enige manier om contact te hebben met hun bankzaken en verzekeringen.

 

Wat zijn de nadelen van het wegvallen van bankfilialen?

Het eerste nadeel is het gebrek aan gemak voor klanten. Mensen die digitaal niet volledig mee zijn, of geen toegang hebben tot internet, zullen verder moeten reizen. Dit brengt voor hen extra moeilijkheden/kosten met zich mee. Een ander nadeel is dat banken niet langer persoonlijk financieel advies kunnen geven, wat ertoe kan leiden dat klanten financieel advies inwinnen bij andere bronnen (zoals vrienden en familieleden). Deze bronnen/personen zijn mogelijk geen gekwalificeerde adviseurs en/of roofzuchtige kredietverstrekkers die hoogwaardige rentetarieven op leningen. Het spreekt dus voor zich dat dit geen goed nieuws is voor deze maatschappij.


Ga naar Nieuws Vooruit
Over de Auteur

Ronny Wolfcarius

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant