Nieuws

LOKAAL: Auto's met sensoren checken in Halle welke straten dringend onderhoud nodig hebben

Bertrand Demiddeleer

Voorzitter (gemeenteraad) Halle / Provincieraadslid Vlaams-Brabant

Tuesday 14

November 2023 16:00

De straten in Halle worden intens gebruikt met de onvermidelijke slijtage als gevolg.  Een heel aantal straten zijn aan onderhoud toe.  Om dit op een objectieve manier te kunnen beoordelen, rijden er auto's met sensoren rond. Die straten worden voortaan het snelst opgeknapt.

"We kunnen nu beslissingen nemen op basis van objectieve data", zegt schepen van Openbare Werken Johan Servé. "Sensoren op rondrijdende wagens brengen voortaan de staat van het wegdek in kaart."  

Door monitoring van het wegdek verloopt het oplijsten van de slecht(ste) straten nu vlotter. Twee auto's van de stad en twee van een lokale frituur rijden rond met sensoren. 

“Niet alleen de gegevens waarop we ons baseren zijn nu objectiever, we sparen ook tijd uit, want we moeten geen inspectierondes meer uitsturen om in elke straat  de staat van het wegdek vast te gaan stellen,” legt Servé uit. "Elk jaar moeten we een keuze maken over welke straten we zullen aanpakken. We kunnen uiteraard niet alle straten tegelijk opknappen. Bovendien moeten we ook rekening houdne met het beschikbare budget."

Voor 2024 staan11 straten op de planning om te vernieuwen.  Meestal legt een aannemer een nieuwe asfaltlaag. Waar nodig worden de voetpaden vernieuwd. Goed voor een investering van zo'n 2 miljoen euro. In nog eens 11 straten worden de riolering en meteen ook het wegdek vernieuwd. 


Ga naar Bertrand Demiddeleer
Over de Auteur

Bertrand Demiddeleer

Voorzitter (gemeenteraad) Halle / Provincieraadslid Vlaams-Brabant

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant