Nieuws

LOKAAL: Astrid en Rudy ondertekenen manifest Rainbow Ambassadors

Vooruit Lokaal

Wednesday 01

February 2023 08:22

Astrid De Bruycker, onze schepen van Gelijke Kansen, en Rudy Coddens, onze schepen van Seniorenbeleid, hebben op dinsdag 31 januari 2023 het manifest van de ‘Rainbow Ambassadors’ ondertekend in het Gentse stadhuis.

“Dat manifest is er vooral om de rechten van LGBTQIA+-senioren te beschermen. Gent is de eerste stad die het ondertekent – meer zelfs: Gent is de eerste stad die álle punten afvinkt die in het manifest staan. Dat is het resultaat van een beleid van gelijke kansen waarin we diversiteit omarmen – een beleid waar de regenbooggemeenschap trouwens rechtstreeks bij betrokken is. Zij zijn immers de experten, de getuigen, de ervaringsdeskundigen. Iedereen moet altijd en overal zichzelf kunnen zijn, ook onze senioren, de bezoekers van de lokale dienstencentra en de bewoners van onze woonzorgcentra. Iedereen anders, allemaal Gent!”

Niet opnieuw ‘in de kast’

In het afsprakenkader gaat het over respect voor alle vormen van diversiteit, maar er staat ook letterlijk dat discriminatie op basis van seksuele geaardheid niet kan. “We hebben in alle woonzorgcentra en lokale dienstencentra een vertrouwenspersoon en aanspreekpunt voor de LGBTQI+-senioren aangesteld. We zorgen er ook voor dat we in onze beeldvorming diversiteit tonen. We organiseren het hele jaar door activiteiten over het thema. En onze personeelsleden en vrijwilligers kregen aangepaste vorming.”

In ons land zijn er naar schatting bijna 300.000 LGBTQI+-senioren. Velen hebben schrik dat ze in een ouderenvoorziening in een heteroseksuele omgeving belanden en opnieuw ‘in de kast moeten’. “De meeste senioren stammen uit een tijd waarin seksuele geaardheid of zich niet thuis voelen in eigen lichaam haast onbespreekbaar was. Gelukkig zijn we al veel geëvolueerd. Toch zitten velen met de angst om niet aanvaard te worden. Daardoor komen ze minder onbevangen naar een lokaal dienstencentrum en ervaren ze meer spanning. Dat is geen rechtvaardige situatie. Dat moét anders, vinden wij.”


Ga naar Vooruit Lokaal
Over de Auteur

Vooruit Lokaal

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant