Nieuws

LOKAAL: Astrid De Bruyker: ‘Dankzij Wijkbudget project Onzenhof helemaal toegankelijk gemaakt’

Vooruit Gent

Thursday 13

June 2024 14:58

Het stedelijke ‘Wijkbudget’ draait op volle toeren. Elke week start er wel ergens in Gent een fijn buurtproject dat er is kunnen komen dankzij centen uit dat budget. Daar is Astrid De Bruycker, onze schepen van Participatie en Buurtwerk – noem haar gerust ‘de moeder van het Wijkbudget’ – uiteraard erg blij om. Op donderdag 13 juni 2024 mocht ze naar ‘Onzenhof’ in Gentbrugge, een moestuinproject dat nu helemaal toegankelijk is gemaakt dankzij de extra centen.

“Dat wás al een schoon project, maar het is natuurlijk belangrijk dat zoveel mogelijk mensen (liefst iederéén) daar mee van kunnen genieten. Er zát al aandacht voor inclusie zat al in het project, door ook mensen met een psychische of maatschappelijke kwetsbaarheid aan het project te laten meedoen. Door het verharde tuinpad, de verhoogde moestuinbakken en de rolstoelvriendelijke picknickbank is Onzenhof nu ook fysiek toegankelijk voor iedereen. Niet alléén voor personen met een beperking, maar ook voor oudere mensen, mensen met een tijdelijke beperking of ouders met een kinderwagen. Dat maakt het meteen ook een nog meer intergenerationeel project, waar ook (school)kinderen en ouderen elkaar ontmoeten.”

In de 25 wijken werden 924 (!) ideeën ingediend voor het Wijkbudget. Uiteindelijk zijn er 149 projecten opgestart, na advies van de Dialoogkamer. Verschillende ideeën zijn bijvoorbeeld samengevoegd tot één nieuw, groter project.

“Als ik zie hoeveel verantwoordelijkheid burgers zelf nemen om hun wijk beter te maken; wat zo’n projecten losmaken, en hoeveel mensen daar bij betrokken zijn – da’s geweldig! Veel projecten uit de 1e ronde lopen al en we hebben niet zo lang geleden nog eens ‘een paar ladingen’ projectvoorstellen goedgekeurd in het college. In de tweede ronde werd in elke wijk de selectie van projecten zelfs volledig gemaakt door een geloot wijkpanel van buurtbewoners. Da’s perfect verlopen, met veel engagement, in eer en geweten. Als je de Gentenaars ruimte en vertrouwen durft geven, dan komen daar mooie dingen uit! Ik vind het geweldig om, elk in zijn rol, al die wijze dingen samen mogelijk te maken. Als ik kijk naar wat Gentenaars allemaal organiseren met soms maar een paar honderd euro steun via ‘Samen aan zet’; naar al die creatieve tijdelijke invullingen; naar al die vrijwillige inzet in tal van Gentse verenigingen, van klein tot groot – dan denk ik: dat is eigenlijk onbetaalbaar. Al die mensen zorgen ervoor dat we als buurten, dat we als Gentenaars ‘aan mekaar hangen’, tuupetegoare. We zijn allemaal anders, we zijn allemaal Gent!”

 

Alle info op www.wijkbudget.gent


Ga naar Vooruit Gent
Over de Auteur

Vooruit Gent

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant