Nieuws

LOKAAL: Astrid De Bruycker: ‘Zorgen voor goeie zorg voor intersekse personen’

Vooruit Gent

Thursday 07

March 2024 14:47

De Stad Gent organiseerde op donderdag 7 maart 2024 een webinar voor medewerkers van Gentse zorginstellingen over LGBTQIA+- sensitieve hulpverlening, in het bijzonder over hoe correct om te gaan met intersekse personen. Astrid De Bruycker, onze schepen van Gelijke Kansen, leidde het webinar in.

“Er is op dit moment bitter weinig goed verspreide kennis over wat interseks nu eigenlijk is. Op 17 mei 2023, de ‘Internationale Dag tegen Homofobie en Transfobie’, hebben we in Gent naast de regenboogvlag ook de interseksevlag gehesen. Da’s beeldvorming, maar we doen méér dan dat natuurlijk. We hebben ook de toneelvoorstelling ‘X Y I’ aangeboden aan de Gentenaars en ons personeel. Wat wij doen is enerzijds de schroom wegwerken bij de doelgroepen, zodat die mensen ongedwongen zichzelf kunnen zijn en de drempel naar zorgverlening over durven. Anderzijds moeten we er voor zorgen dat die zorg goed is, op maat. Zorgmedewerkers die bijkomende competenties verwerven en hun job beter kunnen doen, dat zorgt voor meer voldoening. Intersekse personen die betere zorg krijgen en zich daardoor ook beter voelen, daar doen we het voor.”

Hoger doel

Dat alles past uiteraard in het algemeen beleid van het stadsbestuur om er samen voor te zorgen dat Gent een inclusieve stad wordt, waar iedereen mee kan. Een plek bovendien waar iedereen zich goed en veilig kan voelen. “Daar werken we elke dág aan. Dat is als het ware ons ‘hoger doel’. Dat gaat onder andere over taboes doorbreken in onze samenleving. Door zelf, als organisatie, goed na te denken over hoe je bepaalde zaken in beeld brengt. Door letterlijk ‘op onze woorden te letten’. Door te wéten, ook, hoe je het best ‘op maat’ met elk individu kunt omgaan, rekening houdend met de eigenheid van dat individu.”

‘Laat intersekse personen gewoon mens zijn’

Astrid was vorige week te gast bij vzw Furia, de feministische denktank en actiegroep. Ze zat er in een panelgesprek in Studio Skoop en zag er de documentaire ‘She They Us - towards an equal future’.

“Als je die nog kan zien: zeker doen. Die docu zit vol met getuigenissen van intersekse personen en ik kan je zeggen: die blijven aan de ribben plakken… Wat ik daar vooral van onthouden heb, is: laat intersekse mensen gewoon mens zijn, en stop met hen ongevraagd (en zelfs als kind al) medisch te problematiseren. In de ergste gevallen komen daar zelfs operaties aan te pas, om hen toch maar in het hokje van ‘man’ of ‘vrouw’ te proberen krijgen. De beweging van intersekse personen doet er alles aan om operaties bij kinderen te laten verbieden. Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke en staatssecretaris voor Gendergelijkheid Sarah Schlitz hebben daar al een wetsvoorstel over ingediend. Dat wordt nu verder besproken. Het zou goed zijn mocht dat er kunnen komen…”


Ga naar Vooruit Gent
Over de Auteur

Vooruit Gent

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant