Nieuws

LOKAAL: Astrid De Bruycker wil Slotendriesbosje (Oostakker) teruggeven aan Gentenaars

Vooruit Gent

Thursday 25

January 2024 11:35

De Stad Gent start de procedure om het Slotendriesbosje in Oostakker te onteigenen. Dat heeft het college van burgemeester en schepenen beslist op 25 januari 2025. Astrid De Bruycker, onze schepen van Openbaar groen, legt uit.

“Ons doel is duidelijk: we willen die plek helemaal teruggeven aan de Gentenaars. Een grote openbare tuin, zeg maar, zowel voor de mensen van Oostakker (en andere Gentenaars) als voor de scholen die er willen wandelen met hun leerlingen. Want niet iedereen heeft de luxe om een eigen tuin te hebben… We hebben de nieuwe eigenaars in december een finaal bod gedaan voor de vier percelen bos, op basis van een neutrale schatting. Dat bod werd helaas niet aanvaard…”

Eén grote prachtige groenzone maken

Sinds de zomer van 2023 zijn de toegangen van het wandelbos afgesloten met een herashek. De percelen waren altijd al privé-eigendom. In de jaren zeventig sloot het stadsbestuur een overeenkomst met de toenmalige eigenaars. De Stad huurde het bos vervolgens voor een goedkope prijs omdat het zelf het onderhoud op zich nam.

“Die overeenkomst hield tientallen jaren stand, tot vorig jaar, toen werd het bos afgesloten door de eigenaars. Het gebied maakt sedert 2021 deel uit van het RUP Groen en het doel is om dat stuk grond terug te geven aan de Gentenaars. Daarom zijn we al een aantal jaar in overleg met de eigenaars over de verkoop van de percelen. En voor alle duidelijkheid: wij willen uiteraard niét ook het kasteel en het kasteelpark, dat blijft vanzelfsprekend van de huidige eigenaars.”


Ga naar Vooruit Gent
Over de Auteur

Vooruit Gent

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant