Nieuws

LOKAAL: Astrid De Bruycker: ‘We zijn AMAL Gent’

Vooruit Lokaal

Friday 17

February 2023 14:05

“We zijn AMAL Gent.” IN-Gent vzw, het lokale (overheids)agentschap dat nieuwkomers helpt inburgeren, heeft een nieuwe naam. Die is allesbehalve lukraak gekozen. Astrid De Bruycker, onze schepen van Gelijke Kansen en voorzitter van de vzw, legt uit.

“‘Amal’ heeft veel betekenissen, in verschillende talen. Mooie dingen, zoals hoop, puur, schoon, goeie daad, hard werk, ambitieus, veelbelovend. Een schone vlag voor onze lading - en vooral ook héél toepasselijk in het Gents. Dat is uiteraard geen toeval. Maar Amal is in de eerste plaats een mensennaam. Tegelijk is het een uitgestoken hand: we willen graag veel meer samenwerken. We willen tonen wie we zijn, trots op wat we doen, klaar voor actie. Onze ambitie is om élke Gentenaar, organisatie en bedrijf de kans te geven om, samen met ons, van Gent de meest inclusieve stad van het land maken. Omdat we er van overtuigd zijn dat iedereen er beter van wordt als nieuwkomers kansen krijgen, op de arbeidsmarkt en elders in onze samenleving.”

‘AMAL Gent is tegelijk droom en daad’

Uit een bevraging bij doelgroepen en partners in 2022 bleek de naam vzw IN-Gent weinig bekend, maar iedereen herinnerde zich wel een medewerker, altijd positief over de persoonlijke aanpak. “Nieuwkomers die onderweg naar Gent een stuk van hun leven en identiteit waren kwijtgeraakt, hadden het gevoel bij ons de steun te krijgen om zichzelf als het ware ‘terug op te bouwen’. Warme reacties, op warme dienstverlening. ‘We zijn AMAL Gent’ is tegelijk droom en daad, hoop en leven. Het is tegelijk de basis van ons werk en de hoopvolle actie van elke Gentenaar en elke organisatie, om van samenleven in diversiteit in onze prachtige stad een succes te maken.”

 

IN-Gent voert als extern verzelfstandigd agentschap (EVA) het integratie- en inburgeringsbeleid van de Vlaamse Overheid uit in Gent. Sinds 2015 ondersteunt IN-Gent anderstalige nieuwkomers met individuele begeleiding, lessen maatschappelijke oriëntatie, toeleiding naar werk of onderwijs, informatie over cursussen Nederlands, het organiseren van oefenkansen en het opbouwen van een netwerk.

 

Alle info staat voorlopig nog op https://www.in-gent.be/

Eind februari komt de vernieuwde website online.


Ga naar Vooruit Lokaal
Over de Auteur

Vooruit Lokaal

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant