Nieuws

LOKAAL: Astrid De Bruycker viert 1 jaar Verenigingswijzer

Vooruit Gent

Monday 04

March 2024 09:39

Feest in Gent op vrijdag 1 maart 2024: de Verenigingswijzer van de Stad Gent bestaat 1 jaar. Astrid De Bruycker, als schepen van Participatie verantwoordelijk voor die dienstverlening, mocht het kaartje uitblazen.

“We zijn al langer bezig met het ‘grotere verhaal’ in deze bestuursperiode, namelijk met ons ‘traject middenveld’, op basis van het onderzoek dat van mei 2020 tot februari ’21 is gevoerd naar hoe de samenwerking met de Stad en tussen verenigingen onderling nog beter kan. De Verenigingswijzer is daar een onderdeel van. ’t Is fijn om te zien hoe het resultaat van al dat denkwerk goed marcheert. Al 259 verenigingen vonden de weg naar onze Verenigingswijzer. Er zijn ook drie ‘Verenig-Bars’ geweest, onze netwerkmomenten met telkens zo’n 40 verenigingen aanwezig. 143 verenigingen hebben gratis toegang tot het informatieplatform van Vereniginginfo.”

Zonder sterk middenveld win je geen wedstrijden!

 Volgens de ‘Stadsmonitor 2023’ is 57% van de Gentenaars lid van een vereniging, pal op het gemiddelde in Vlaanderen. “Als je enkel naar de 13 centrumsteden kijkt dan zitten we iets boven het gemiddelde van 55%. Hoe dan ook: elke Gentenaar die graag bij een vereniging wil aansluiten, helpen we graag om de weg te vinden. Want het verenigingsleven is zeer belangrijk voor een samenleving. Daarom werken wij, als Stad, er ook vaak en graag mee samen. Zonder sterk middenveld kan je geen wedstrijden winnen!”

Uitdagingen aangaan

Er zijn vandaag ongeveer 1.500 (!) erkende verenigingen in onze stad, erkend op basis van 15 (!) verschillende reglementen. “Ons aanbod voor die verenigingen is geweldig (subsidies, zalen, materiaal, advies, enzovoort) maar het is té versnipperd, te verwarrend. Dat moet beter. Bovendien zal je maar een vereniging zijn die geweldige dingen doet, maar die niet past in één van die reglementen en daardoor géén steun krijgt. Dat moeten we zéker vermijden.”

‘Middenveldparlement’?

Astrid keek tot ook even richting de verenigingen zelf. “Er is al veel over gesproken over een andere actie uit ons traject middenveld: de oprichting van een ‘Middenveldparlement’. We hebben netwerkmomenten opgezet om elkaar beter te leren kennen. Ik ben nu benieuwd naar het vervolg, zijnde de effectieve oprichting van dat middenveldparlement. Daar kunnen verenigingen zeker ook een rol in spelen. In elk geval: de Stad staat klaar om zo’n parlement te ondersteunen. Zo’n structureel overleg kan de samenwerking – én het beleid – alleen maar nóg beter maken.”

 

Alle info op de website van de Stad Gent


Ga naar Vooruit Gent
Over de Auteur

Vooruit Gent

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant