LOKAAL: Astrid De Bruycker: ‘Via subsidies private huurwoningen toegankelijker maken’
Vooruit Lokaal
Saturday 18
November 2023 11:35
De Stad Gent heeft er voor gezorgd dat eigenaars die Gentse subsidiecenten gebruiken om hun huurwoning kwaliteitsvoller en energiezuiniger te maken, dat geld nu óók kunnen gebruiken om hun woning toegankelijker te maken voor minder mobiele huurders.
“Uit de praktijktesten die we op de huurmarkt uitvoerden, bleek dat rolstoelgebruikers beduidend minder kansen hebben op de huurmarkt”, zegt Astrid De Bruycker, onze schepen van Gelijke Kansen. “Bij eigenaars krijgen zij in 23 procent van de gevallen geen of een negatief antwoord. Bij makelaars loopt dit percentage op tot 39 procent. Er is bovendien sowieso een tekort aan huurwoningen aangepast aan ouderen of minder mobiele personen. Als je weet dat 40 procent van de Gentenaars moet huren op de private markt, dan moét dat beter. Vandaar ons initiatief. Een ergotherapeut of toegankelijkheidsambtenaar komt gratis advies verlenen over hoe je te verhuren woning toegankelijker kan worden. Denk aan bredere deuropeningen, hellende vlakken, extra trapleuningen of een aangepaste keuken. Ook het ventilatiesysteem aanpassen kan voortaan met die subsidie.”
Verhuren aan begrensde prijs
Wie zo’n subsidie wil krijgen moet uiteraard aan enkele voorwaarden voldoen. De huurwoning moet voldoen aan de basisnormen van de Vlaamse wooncodex en over een zogenaamd ‘conformiteitsattest’ beschikken. “De Stad Gent kan dan tot de helft van de factuur van de renovatiewerken terugbetalen, met een maximum van 6.000 euro tot 15.000 euro, afhankelijk van de grootte van de woning en de verhuurwijze.”
De gerenoveerde woning moet ook minstens negen jaar aan een begrensde prijs verhuurd worden. Voor toegankelijkheid geldt bovendien dat de werken niet voor meer dan de helft al via een ander subsidiekanaal betaald worden.
Alle info over premies & advies op de website van de Stad Gent
Ga naar Vooruit Lokaal
Over de Auteur
Vooruit Lokaal
Deel dit artikel met je vrienden.