Nieuws

LOKAAL: Astrid De Bruycker verwijdert betonplaten en maakt Citadelpark nóg groener

Vooruit Lokaal

Wednesday 10

May 2023 19:32

Het is zo ver: de betonnen vloerplaat in het Citadelpark (vroeger een deel van Hal 6) wordt uitgebroken. Astrid De Bruycker, onze schepen van Openbaar Groen, mocht met veel plezier de eerste platen verwijderen… als chauffeur van een heuse vorkheftruck. Raaje Astrid, raaje!

“Er worden niet minder dan 514 zogenaamde ‘Stelconplaten’ uitgebroken. Die zullen door een aannemer worden hergebruikt. Daarnaast worden ook de betonnen tussenstukken uitgebroken. In totaal wordt ongeveer 2.750m² onthardt. Het glooiende landschap van het park wordt doorgetrokken tot in deze tuin tussen het Kuipke en het SMAK. Er komt ook een een speel- en ligweide. Een ondiepe wadi zorgt ervoor dat het water langzaam kan infiltreren in de ondergrond. Het wordt een prachtig nieuw deel in één van onze mooiste parken!”

De zone wordt ingezaaid met gras en een bloemen- en klavermengsel. Ze blijft ongeveer twee maanden afgesloten, tot het gras voldoende gegroeid is. In het volgende plantseizoen (november 2023-maart 2024) worden er enkele grotere bomen, meerstammigen, heesters en vaste planten aangeplant.

“Aan de gevel van het legendarische Kuipke komt in het najaar ook nog tijdelijk gevelgroen (voor de gevel zelf wordt afgewerkt), met een klimconstructie en klimplanten, zodat de ‘tussentuin’ tussen SMAK en Kuipke een nóg groenere aanblik krijgt.”

Bewoners bepaalden mee het toekomstplan

De buurtbewoners hadden een serieuze vinger in de pap van al die plannen. Daar is Astrid, die als schepen ook bevoegd is voor Participatie, uiteraard óók blij om. “Er zijn gesprekstafels met de klankbordgroep geweest op basis van een eerste ontwerp. Daar zijn toen heel veel suggesties gedaan. De groengevel, de vragen rond de bloemrijke beplanting en zichtassen zijn meegenomen in het ontwerp. Er was ook veel vraag naar eetbare beplanting. Die zal meer vorm kunnen krijgen in de Rozentuin – als er draagvlak en interesse is om die te gaan omvormen tot ‘productieve tuin’.”

Langs de zijden van de gebouwen (Kuipke, Floraliënhal, ICC) blijft een gedeelte van de platen liggen voor de nood(brandweer)weg bij rampen.

Over de Auteur

Vooruit Lokaal

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant